Кламер БГ - Новини: Андрей Слабаков и ген. Димитър Шивиков в евролистата на ВМРО

Андрей Слабаков и ген. Димитър Шивиков в евролистата на ВМРО

България

|
Четв, 18 Апр 2019г. 16:21ч.
Андрей Слабаков и ген. Димитър Шивиков в евролистата на ВМРО

Актьорът и режисьор Андрей Слабаков ще е част от евролистата на ВМРО. В нея ще бъде и бившият командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово Димитър Шивиков.

През 2017 година Шивиков трябваше да е кандидат за депутат от БСП, но номинацията му беше оттеглена заради обвинение в длъжностно присвояване на чужди вещи на обща стойност 10 225 лева. По-късно то йбеше оправдан.

Шивиков и Слабаков са от гражданската квота в листата на ВМРО, чийто водач е ясен от месеци - настоящият евродепутат Ангел Джамбазки.

Очаква се в листата да са и депутатите Александър Сиди и Юлиан Ангелов. Вероятно място кандидат за евродепутат ще е и общинският съветник Карлос Контрера, като целта на този ход е той да започне отсега кампанията си за местните избори наесен.

Листата на ВМРО ще бъде регистрирана в ЦИК в петък, но преди това ще се проведат и последните разговори с още евентуални кандидати.

Миналата седмица от ВМРО обявиха, че ще се борят за двама евродепутати. Според последното проучване на "Алфа рисърч" подкрепата за ВМРО е 4.1 на сто, което е под бариерата от 5.88%, необходима за спечелването на мандат в европарламент. Тези резултати обясняват и решението на партията да включи в листата си популярни лица като Слабаков.

ВМРО и останалите партии в "Обединени патриоти" (ОП) ще се явяват отделно на изборите. Първи за вота се регистрираха от НФСБ, които вместо с "Атака" и ВМРО, се коалираха със "Средна европейска класа" и кръстиха обединението "Патриоти за Валери Симеонов".

Именно Симеонов беше и този, който първи се отказа официално от опитите за общо явяване на ОП. "Атака" и ВМРО продължиха още известно време публично да повтарят, че може трите партии все пак да са заедно. След това обаче Сидеров обяви, че прави кастинг за млади политици, които да са част от листата му за евровота. ВМРО, които предварително обявиха, че водач на листата им ще е настоящият евродепутат Ангел Джамбазки, започнаха да обикалят страната.

Една от причините за настояването на ВМРО трите партии да са заедно, или да са всяка за себе си, беше в проучване, поръчано от партията. Резултатите показали, че подкрепата за ОП заедно и тази само за ВМРО е почти една и съща, но ако са само две от партиите в коалицията – по-малко хора биха гласували за тях.

mediapool.bg