Кламер БГ - Новини: "Перките" по "Графа" вече се подменят с колчета след инциденти

"Перките" по "Графа" вече се подменят с колчета след инциденти

България

|
Четв, 22 Авг 2019г. 17:38ч.
"Перките" по "Графа" вече се подменят с колчета след инциденти

Столична община започна подмяната на "перките" по "Графа" с колчета в четвъртък. Това става на шестия месец след поетия ангажимент от столичния кмет Йорданка Фандъкова и след поредица от тежки инциденти.

При последния от вторник ядосан мъж изкърти няколко от "перките" в състояние на афект и като предизвикателство към "заспалото българско общество".

Фандъкова обясни забавянето на смяната на опасните блокчета с факта, че е трябвало новите колчета, т.нар. боларди, да бъдат произведени.

Премахването на сегашните ограничители ще бъде направено от фирмата изпълнител на ремонта – "Джи Пи Груп". Колчетата обаче са платени от бюджета на Столичната община, обясни Фандъкова.

Тя припомни, че решението за подмяната на "перките" с ограничители тип "боларди" е взето от експертен съвет към главния архитект още през март.

"Трябваше първите партиди да се произведат. Те вече са в София. И от днес започва вече монтажът. Той ще продължи няколко дни и очакваме наистина да осигурим по-голяма безопасност за хората на ул. "Граф Игнатиев", каза Фандъкова.

Хора по улицата коментираха, че "тези препъни-камъчета са голям проблем".

Последният инцидентът стана във вторник - 20 август., когато съпругата на Александър Рогачев се спъна в ограничителите и падна лошо. Тя беше откарана е в болница с охлузвания по челюстта. В знак на протест Рогачев откърти няколко ограничителя и ги сложи на трамвайните релси. Полицията го задържа за 24 часа.

От обясненията на Александър Рогачев пред Нова телевизия стана ясно, че срещу него все още няма повдигнато обвинение. Той очаква да му бъде предявено такова в началото на септември, когато го викат в Районното полицейско управление в София. Той заяви, че е готов да понесе всяко наказание, което съдът определи.

Александър Рогачев каза, че е изкъртил колчетата в състояние на афект.

"Видях, че жена ми лежи потънала в кръв. Брадичката й беше разцепена. Имаше рани по ръцете и колената й. Внесох я на ръце в магазина. Помолих комшията за един "кози крак", защото тези неща са трудни за пренасяне, и ги избутах на трамвайната линия абсолютно умишлено", каза Рогачев, който стопанисва магазини в района.

"Това беше моята гражданска позиция. Аз твърдо исках да заявя, че някой нещо трябва да направи, за да събуди това заспало българско общество", допълни той.

По думите му действията са предизвикали разнопосочни реакции.

"Половината хора ми ръкопляскаха, а другата половина ме обвиняваха във всички земни грехове, по точно ме псуваха. Разбирам, че може би съм постъпил неправилно", каза Александър Рогачев. Той показа снимки на жена си, по чието тяло личат нараняванията.

Рогачев каза още, че ако е знаел, че с тези си действия е провокирал най-накрая това да стане, отдавна да го е направил. Той заяви, че е готов да понесе всяко наказание, което съдът определи.

mediapool.bg