Кламер БГ - Новини: Президентът се включи в поход за оборудване на заслон "Кончето" в Пирин (Снимки)

Президентът се включи в поход за оборудване на заслон "Кончето" в Пирин (Снимки)

България

|
Четв, 22 Авг 2019г. 19:09ч.
Президентът се включи в поход за оборудване на заслон "Кончето" в Пирин (Снимки)

Президентът Румен Радев се включи в поход с планински водачи, спасители и доброволци, които доставиха материали за оборудване на новоизградения заслон до седловината "Кончето" в Пирин планина. Така президентът изпълни поетия от него ангажимент пред Асоциацията на планинските водачи в България лично да се увери в положените от нея усилия за обновяване на животоспасяващия заслон във високите части на Пирин, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

"Имаме прекрасни планини и те не са само безценен природен ресурс, но и част от нашата национална идентичност. Институциите следва да подкрепят инициативите на Асоциацията на планинските водачи, за да може българските планини да стават по-достъпни за младите хора", каза Румен Радев.

Той призова да пазим планините си от всякакви посегателства, безобразна сеч и бракониерство, което можем да постигнем само ако бъдем непримирими като общество към всички тези негативни явления. Румен Радев открои и необходимостта планинските спасители у нас да разполагат, както техните колеги в много други европейски държави, със съвременна спасителна техника, включително хеликоптери, за да реагират своевременно при сигнали за инциденти и бедстващи хора, допълва съобщението.

Румен Радев дари аптечка, която да бъде използвана от туристите, катерачите, планинските водачи и природолюбителите, които посещават заслона "Кончето".

В похода се включиха директорът на Дирекция "Национален парк Пирин" Росен Баненски, ръководителят на катедра "Туризъм, алпинизъм, ориентиране" в Националната спортна академия доц. Александър Шопов и алпинистите Дойчин Боянов и Емил Божанов. Походът започна рано сутринта в четвъртък от хижа "Яворов", премина през седловината "Кончето" и завърши пред хижа "Вихрен".

mediapool.bg