Кламер БГ - Новини: Гешев арестува цяла смяна митничари на "Калотина"

Гешев арестува цяла смяна митничари на "Калотина"

България

|
Четв, 06 Фев 2020г. 17:54ч.
Гешев арестува цяла смяна митничари на "Калотина"

Близо 30 души са арестувани при операция на прокуратурата, МВР и КПКОНПИ на граничния пункт "Калотина". Задържани са цялата смяна митничари, както и гранични полицаи. Акцията е срещу "корупционни практики". Пунктът беше затворен часове наред.

Главните говорят

Часове след арестите на място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Шефът на държавното обвинение обясни, че ставало дума за "изключително мащабна организация" на арестуваните. Иванов пък заяви, че били задържани и хора, които в момента не са на смяна.

"Положителното е, че успяхме да опазим всичко в тайна. Има задържани над 30 човека в момента, цялата смяна от митничарите, които са тук на работа. Има гранични полицаи задържани", каза главният секретар. Сред арестуваните е и началникът на митническия пункт.

"След всяка операция ставаме все по-добри", заключи Иванов със задоволство и уговорката, че все пак не иска да се хвали.

Снимка: БГНЕС

Става дума за пари

И Гешев, и Иванов отказаха повече подробности. Към момента не е ясно на колко човека ще бъдат повдигнати обвинения и какви точно. Главният прокурор обобщи ситуацията така:

"Става дума за пари, а не за някаква натурална размяна".

Той обясни, че прокуратурата работела по всички направления, независимо дали става дума за битова престъпност, корупция или олигарси.

Снимка: БГНЕС

Стратегия и тактика

Акциите срещу митничари са една от най-често прилаганите антикорупционни тактики на прокуратурата. В годините назад бяха арестувани десетки служители главно по пунктовете Лесово и Капитан Андреево. Досега прокуратурата не се е похвалила с постигнати осъдителни присъди.

mediapool.bg