Кламер БГ - Новини: Каракачанов все така не знае защо е бил подслушван командира на ВВС

Каракачанов все така не знае защо е бил подслушван командира на ВВС

България

|
Четв, 06 Фев 2020г. 18:57ч.
Каракачанов все така не знае защо е бил подслушван командира на ВВС

"На този етап, към днешна дата, не виждам никакви основания да се предприемат каквито и да е санкции по отношение на командира на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Цанко Стойков", каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той посочи, че е разпоредил служебна проверка и добави, че очаква информация от нея утре.

"Не знам за какво е било разследването и кога точно е започнало", добави Каракачанов.

Към момента не са постъпвали искания за каквито и да било действия или санкции срещу ген. Цанко Стойков.

Ген. Цанко Стойков се оказа главен герой в един от разпространените от прокуратурата записи на СРС-та с участието на президента Румен Радев. В един от записите се чува как Радев и ген. Стойков обсъждат искането на антикорупционната комисия КПКОНПИ да получи документи за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС през 2014 г. и ползването от нея на ведомствено жилище.

Радев казва на Стойков, че отговорът на ВВС до КПКОНПИ трябва да се съгласува с президентството и командирът се съгласява. "Аз съм дал указания к'вот можем, да не пращаме", казва ген. Стойков.

От държавното обвинение съобщиха, че записите са част от разследване, в рамките на което са използвани специални разузнавателни средства спрямо командира на ВВС.

Каракачанов коментира и решението на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев да снеме доверието си от правителството.

Каракачанов посочи, че не би било редно да коментира политическите изявления на държавния глава, но отбелязва, че лично той, а и представителите на военното ръководство, не са забелязали на днешния форум на началника на отбраната да има оттеглено доверие.

Каракачанов коментира, че конфронтацията между институциите никога не е водела България напред, а точно обратното.

Той припомни "Боянските ливади", довели до по-голямо разединение в обществото и конфронтация.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев дадоха пресконференция след края на двудневната годишна конференция на началника на отбраната в София, на която отчетоха подобрена дисциплина.

mediapool.bg