Кламер БГ - Новини: Директорът на "Пирогов" Валентин Димитров е уволнен, но встъпването на наследника му е спряно

Директорът на "Пирогов" Валентин Димитров е уволнен, но встъпването на наследника му е спряно

България

|
Вт, 05 Дек 2023г. 17:22ч.
Директорът на "Пирогов" Валентин Димитров е уволнен, но встъпването на наследника му е спряно

Д-р Валентин Димитров е освободен от здравния министър Христо Хинков на 27 ноември.

Директорът на спешната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от здравния министър Христо Хинков и на негово място е назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ "Св. Анна" в София. Димов ще заема поста до провеждането на конкурс. Промяната в управлението на болницата е извършена на 27 ноември, става ясно от справка в Търговския регистър. Новият директор все още не е вписан официално обаче, тъй като вписването му е спряно от съда заради съдебна жалба на Димитров. Така Димов все още не може да встъпи в длъжност и смяната в управлението ще се забави. Подобно процедурно бавене на смените в ръководствата на болници имаше и през 2021 г. в Александровска болница и болница "Лозенец".

От Министерството на здравеопазването мотивираха смяната на Димитров с констатираните нарушения в доклад от проверка на звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Докладът е бил представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. По случая са образувани прокурорска преписка и финансова инспекция на лечебното заведение. От МЗ обясниха, че друг мотив за взетото решение е общественото напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники в болницата.

Противоречия

Миналата седмица, ден след като е уволнил Валентин Димитров като директор на "Пирогов", здравният министър Христо Хинков каза пред журналисти, че одит на Министерството на здравеопазването е засякъл финансови нарушения в болницата. На въпрос дали ще освободи Димитров, тогава Хинков заяви: "изглежда не", въпреки че вече е бил подписал протокол за освобождаването му.

Според одита, който Хинков цитира, болницата е в лошо финансово състояние и става въпрос за нарушаване на правилата за добър мениджмънт и на финансовата дисциплина въобще.

Въпреки последните разкрития на министър Христо Хинков, че болницата е в лошо финансово състояние, официални документи на Министерството на здравеопазването сочат и твърденията на самия Димитров са, че болницата е стопила просрочените си задължения и дори е изведена на печалба при неговото управление.

Политически отзвук

ГЕРБ постави под съмнение обективността на одита на МЗ и поиска независима проверка. Според председателят на здравната комисия в НС Костадин Ангелов (ГЕРБ) има "политически апетити" към директорския пост в спешната болница. Във вторник Ангелов заподозря "саморазправа и отмъщение заради скандала с Мустафа Емин". По думите му нарушенията, които се внушават на публиката, са решения на Съвета на директорите на "Пирогов", където МЗ има свои представетили, а не са персонална отговорност на Димитров. Смяната на директора на "Пирогов" стана повод за нов скандал сред управляващите.

Управлението на държавните болници е апетитна хапка за политиците, тъй като разпределят милиарди през обществени поръчки всяка година. По данни на Агенцията за обществени поръчки "Пирогов" е в топ 30 на възложителите през тази година със сключени договори на стойност над 96 млн. лв.

Д-р Валентин Димитров беше назначен първо като временен директор на "Пирогов" до провеждането на конкурс от министър Асена Сербезова в правителството на Кирил Петков през юни 2022 г. По-късно, през януари 2023 г., той спечели и конкурса за титуляр при служебното правителство на Гълъб Донев.

Случаят със смъртта на 15-годишната Даная

Докато беше директор Димитров обаче си навлече обществено и политическо недоволство, свързано с два медицински случая. Първият беше смъртта на 15-годишната Даная след няколкодневен престой в болницата през май месец тази година.

Майката на починалото момиче Ани Стоянова по-късно обвини и потърси отговорност от лечебното заведение заради подценяване случая на дъщеря й и поиска оставката на Димитров. По случая през септември тази година беше образувана проверка от агенция "Медицински надзор", но официални резултати от нея и до днес няма оповестени.

Скандала с Мустафа Емин

Вторият скандал, в който "Пирогов" се забърка при управлението на Димитров, беше в края на август тази година заради публичното разгласяване на казуса с престоя на детето на Мустафа Емин – тогава съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Тогава болницата сподели през своя официален профил във Фейсбук разказ от личния профил на медицинска сестра в лечебното заведение за това как Емин се е държал арогантно и е притискал медицинския персонал да обслужи по-бързо детето му, докато са помагали на по-сериозно пострадали деца. Тогава Димитров защити работещите в болницата и каза, че лично е разпоредил информацията да бъде разгласена по този начин. В крайна сметка Емин подаде оставка като съветник на министъра на отбраната, а излъчилата го партия "Да, България" го наказа с предупреждение за изключване.

Скандала със "скъсания" водещ специалист

През миналата седмица болницата се замеси и в друг скандал като "скъса" водещ лекар на конкурс за шеф на клиника. националният консултант по детска хирургия проф. д-р Христо Шивачев, който се ползва с брилянтна репутация сред своите колеги и пациенти се оказа "скъсан" на конкура за началник на клиниката по детска хирургия в болницата. Шивачев, който е бил единствен кандидат за поста, не е бил допуснат до събеседване, тъй като представената от него концепция за развитие на клиниката е оценена с 4.14, а е необходимо да е получил поне 4.50 за преминаване на следващия етап от конкурса.

Отхвърлянето на Шивачев, който и в момента оглавява клиниката, предизвика силна обществена реакция и недоволство. От лечебното заведение уточниха, че при липсата на избран началник, настоящият, в случая – Шивачев, продължава да изпълнява длъжността до провеждането на нов конкурс. Оказа се, че комисията по избора е била оглавявана от депутата от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов. Самият той изрази изненада от общата оценка на Шивачев и увери, че той остава на поста до нов конкурс.

mediapool.bg