Кламер БГ - Новини: Заради "Пирогов": ГЕРБ няма да гласува бюджета и законите на кабинета до второ нареждане

Заради "Пирогов": ГЕРБ няма да гласува бюджета и законите на кабинета до второ нареждане

България

|
Вт, 05 Дек 2023г. 18:59ч.
Заради "Пирогов": ГЕРБ няма да гласува бюджета и законите на кабинета до второ нареждане

Извънредният брифинг на ГЕРБ във вторник. Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ няма да подкрепи нито един законопроект на правителството, с изключение на промените в Конституцията, до второ нареждане. Това стана ясно от извънреден брифинг на парламентарната група, предизвикан от внезапното уволнение на директора на най-голямата спешна болница в страната – "Пирогов", Валентин Димитров.

Временно спира гласуването на данъчните закони и Бюджет 2024, поради което по-рано се провали заседанието на бюджетната комисия. Освен ГЕРБ в заседанието не участваха и депутатите от ДПС, поради което не се събра необходимият кворум.

На заседанието на бюджетната комисия трябваше да се гласуват на второ четене част от данъчните закони - поправките в Закона за корпоративното подоходно облагане, в закона за ДДС и този за местните данъци и такси.

Според ГЕРБ уволнението на Димитров е поредният пример за липсата на реален механизъм, по който се вземат решенията в управляващото мнозинство. Тази логика директно доказва, че болниците са тотално политически овладени, след като смяната на директорите е въпрос на политическа договорка на най-високо ниво.

Десислава Атанасова поясни, че миналата седмица лично е присъствала на лидерската среща между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, на която бе поет ангажимент да няма повече трусове в сглобката и важните решения да се договарят съвместно.

"Работата на Народното събрание е да приема бюджета, законите. Ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, тук имаме проблем - всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията", каза премеирът Николай Денков по повод решението на ГЕРБ по думите му не е това начинът да се блокираш бюджета, защото не си съгласен с решение на министъра.

Междувременно пред бТВ съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че не може "да си правим експерименти с "Пирогов" и да въвличаме тази болница в политически сценарии".

"Нека да не си правим илюзии, че когато става дума за огромен финансов ресурс – говоря за системата на здравеопазването, енергетиката или отбраната, че политиката може да бъде извън това, особено в момент на тежка трансформация по всякакви линии. Въпросът е и общественият интерес да бъде в политиката", каза той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши да се включи в разговора по телефона. Обяви, че не се обаждал, за да го апострофира, а за да го подкепи.

"Най-колегиално накарах Десислава Атанасова да се обади на акад. Денков да им каже, че не сме съгласни с подобна смяна, без да имам никакво отношение със сегашния директор на "Пирогов", който насилствено дори смени проф. Балтов. Това е един брутален акт към докторите и всички останали", каза Борисов.

На 1 декември ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха да започнат да пишат механизъм за назначенията в регулаторите, а Бойко Борисов настоя за включването и на ДПС. Тогава Борисов обеща, че ГЕРБ ще подкрепи бюджета на здравната каса и на държавата.

Няма и сдемица по-късно този ангажимент е забравен.

Според Десислава Атанасова договорката не се изпълнява, макар че договорката бе по отношение на регулаторите, а не за болниците и пр.

"Думите в политиката означават отговорност, а действията носят последствия", каза Атанасова. Тя не постави ултиматум на ПП-ДБ, но даде да се разбере, че без съвместен механизъм за вземане на важните решения ГЕРБ ще бойкотира работата на управлението.

"Ние многократно даваме един и същ сигнал – когато заедно носим тежестта, заедно трябва да вземаме решенията", уточни Атанасова.

Към края на деня по темата се произнесе и Делян Пеевски, като ДПС също заяви подкрепа за Димитров и "Пирогов". Пеевски призова "партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците заради свои лични интереси".

Междувременно Димитров успя да подаде жалба в съда срещу освобождаването си и Софийският градски съд спря вписването на промяната в членовете на Съвета на директорите и изпълнителния директор, докато се реши дали исковата молба на стария директор е допустима и основателна.

mediapool.bg