Кламер БГ - Новини: Медии на Пеевски в "залпова атака" срещу журналистка заради даренията му

Медии на Пеевски в "залпова атака" срещу журналистка заради даренията му

България

|
Пон, 27 Апр 2020г. 19:46ч.
Медии на Пеевски в "залпова атака" срещу журналистка заради даренията му

"Залпова атака" и "кампания за превантивно очерняне". Така Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) определи публикации от издания на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски срещу журналистката от Стара Загора Венелина Попова. Организацията изрази солидарност с Попова, подложена на "недопустими клеветнически атаки".

От АЕЖ си обясняват публикациите в изданията "Телеграф", "Монитор" и "Политика", в които тя и изданията, в които работи са оект на обида, с материали на Попова, свързани с даренията на Пеевски и негови фирми за борбата с коронавируса.

Попова е наречена "пропагандатор" и пише, че тя пречи на лекарите да работят и ги "тормози", като пита болници за дарения на Пеевски.

Венелина Попова е дългогодишен кореспондент на БНР в Стара Загора. Сега пише за сайтовете "Тоест" и "За истината". Една от последните ѝ публикации е свързана с даренията на Пеевски, който според собствените му медии е сред най-големите дарители на институциите в борбата им с разпространението на коронавируса.

На 15 април в сайта "За истината" е публикуван неин текст със заглавие "Кой дарява от името на Пеевски". Повод за него е обявено дарение от депутата от 1000 бързи теста за коронавирус за жителите на село Паничерево. То беше поставено под карантина, след като негов жител с коронавирус напусна болницата в Стара Загора и се прибра вкъщи, а се оказа, че в селото има и други заразени с Covid-19.

В статията се описва пътят на дарението, което е доставено в рамките на часове с посредничеството на депутата от ДПС от Стара Загора Халил Летифов и занесено на кмета на община Гурково, в която се намира Паничерево. Посочва се също, че не е ясно дали даренията на депутата Пеевски са лични негови средства или идват от негови фирми. Пред Попова кметът на Гурково не отрича, че дарението е от фирма, но казва коя.

АЕЖ свързва публикациите в изданията на Пеевски и с предстояща статия на Попова. "Атаката, предприета от медиите му, може да бъде оценена единствено като кампания за превантивно очерняне на Попова", казват от организацията. Според АЕЖ "подобни кампании превръщат журналистиката в инструмент за публичен линч срещу критичното и опозиционно говорене в страната и машина за репресии (засега само вербални) срещу всеки, който дръзва да наруши комфорта на порочно консумираната власт".

Венелина Попова е дългогодишен журналист в програма "Хоризонт" на БНР, кореспондент в Стара Загора. Удостоена е с наградата "Паница", а заради разследванията си.

mediapool.bg