Кламер БГ - Новини: Вдигат блокадата на "Филиповци" и "Факултета"

Вдигат блокадата на "Филиповци" и "Факултета"

България

|
Пон, 27 Апр 2020г. 20:18ч.
Вдигат блокадата на "Филиповци" и "Факултета"

Карантината на столичните квартали "Филиповци" и "Факултета" ще бъде вдигната от полунощ и от утре – 28 април въведените ограничителни мерки в тях отпадат. Това предвижда нова заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. С новата заповед се отменя предишната, издадена на 15 април, когато двата квартала с преобладаващо ромско население бяха затворени след като се оказаха огнища на разпространение на Covid-19. С новата заповед можете да се запознаете ТУК.

На 15 април "Филиповци" и "Факултета" бяха поставени под частична карантина от Столичната здравна инспекция след като проведените масови тестове в тях установиха сериозна циркулация на вируса, извън вече доказаните случаи на заболели и починали в тях. Последвалите изследвания откриха десетки нови болни

Заради това бяха въведени ограничителни мерки, които включваха поставянето на контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на двата квартала. През тях се пропускаха преминаването на хора само в случаи на неотложност, полагане на труд, здравословни причини, завръщане на постоянен адрес. Това трябваше да се удостоверява със служебна бележка от работодател или служебен документ – карта, медицински документ, документ за самоличност.

Не се допускаше и събиране на групи от хора в открити и закрити обществени места в кварталите.

Допускаше се свободно движение в кварталите при необходимост за купуване на храни, лекарства и осъществяване на медицинска помощ.

Затварянето на двата квартала доведе до масово недоволство и дори протести, тъй като жителите им се оплакваха, че не могат да ходят на работа и са принудени да си пазаруват от скъпите магазини там.

mediapool.bg