Кламер БГ - Новини: Маноил Манев, новото "острие" на ГЕРБ: Орисан да бъде ченге

Маноил Манев, новото "острие" на ГЕРБ: Орисан да бъде ченге

България

|
Пет, 19 Юни 2020г. 13:18ч.
Маноил Манев, новото "острие" на ГЕРБ: Орисан да бъде ченге

"Съпротивителната сила я няма. Севда и Никола (пиарите на ГЕРБ - бел.ред. ) търсят, търсят депутати тук-таме, накрая винаги гледам или Биков, или, ако краен вариант, Цветанов го изваждам да говори. Той и още двама-трима. За да не кажете... същото е и с министрите".

Това са думи от прословутата реч на премиера Бойко Борисов, изнесена в началото на миналата година пред ръководния актив на ГЕРБ и станала по-известна с предупреждението му "ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя".

Резултатите в пиар направлението не закъсняха - ГЕРБ започнаха да разнообразяват хората, които "изваждат да говорят" пред медиите. Напоследък все по-усърдно път си проправя ново "острие" - депутатът Маноил Манев. В последните месеци почти няма пресконференция на управляващата партия без негово участие, по-забележима става и активността му в парламента.

Ето как представя той себе си в собствения си сайт:

"Ако може да се опише кратко животът на Маноил Манев, то това са: Орисан да бъде Ченге".

Силов по душа и по професия

От 2011 до 2015 година Манев бил общински съветник от ГЕРБ в Стара Загора. Първият му мандат като депутат започва през 2017 г., след като друг народен представител от управляващата партия напуска.

"Орисан да бъде ченге", той закономерно е член е на парламентарната комисия по вътрешен ред и зам.-председател на тази за българите в чужбина.

Участва активно в писането на някои важни, но и спорни законопроекта на ГЕРБ. Сред тях бе например поправката в Наказателния кодекс, според която непълнолетни престъпници могат да се наказват по-тежко въпреки възрастта им. Както повечето идеи на управляващите, и тази се роди спонтанно и с лека ръка опита да изхвърли на боклука няколко десетилетия утвърдена съдебна практика. Как се случи това?

През януари, след жестокото убийство на 18-годишната Андреа в село Галиче, премиерът се срещна с бащата на момичето. След тази среща Манев обяви, че Борисов е възложил на депутатите си да търсят вариант за отпадане възможността непълнолетните да се отървават с леки наказания.

"Ние ще се с обърнем към опита, за да създадем такъв текст съвместно с прокуратурата, който да казва, че ще се взема под внимание състоянието на този извършител – дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът. За непълнолетни, за умишлени престъпления против личността и да е водещо състоянието – щом разбира какво върши, щом е възрастен по своето израстване – всичко да приключи", обясни тогава депутатът.

Иначе казано, ако мисли и разсъждава като възрастен, значи е възрастен, нищо, че ЕГН-то му сочи друго. В крайна сметка предложеният законопроект предвиждаше друго – ако съдът прецени, че с леко наказание извършителят няма да се поправи, може да го осъди на 20 години затвор.

През март 2018 г. Манев обяви, че ще предложи и поправки в текстовете за неизбежната отбрана. Поводът бе убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха от пловдивския лекар Иван Димитров. Медикът бе обвинен в превишаване на неизбежната отбрана, но оправдан на първа инстанция. Подобни текстове бяха предложени и от ВМРО и приети, но само на първо четене.

Манев е завършил е спортно училище и Академията на МВР. До 2005 г. е работил в системата на МВР, след което основава Колеж по охрана и сигурност.

В известен смисъл Манев се вписва в профила на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който в първия кабинет на Борисов беше в ролята на вътрешен министър и обичаше да кръщава акциите срещу криминалния контингент с гръмки имена, но реалните присъди далеч не бяха толкова гръмки.

"Бил добро Ченге, така казват приятелите му, а Враговете, само тихо шепнат сгушени в тайни мазета, че се натягал. Хващал бандити, правил обиски, плашил Престъпния свят във време, когато яки момчета лепяха лепенки по коли и магазини, а Полицаите гледаха да не вдигат много шум, покрай тези лепенки", продължава описанието на Манев в сайта му.

Бодигард и бард

Освен ченге и политик, Манев е и автор на две на ръководства за телохранители, които се казват "Да обучим бодигард". Заслужава си да се прочете и описанието на тези ръководства:

"Гатанката "Що е бодигард?" изглежда лесна само на пръв прочит. Кой от вас може еднозначно да отговори на този въпрос? Ако има такъв, нека създаде своя школа за обучение и охрана! Аз не мога еднозначно, с едно изречение да отговоря и да изпълня със съдържание понятието "бодигард"."

Освен бодигард, Манев е и бард. Пише стихотворения. Издал стихосбирката "Сърцето българско, душата моя".

Обяснява порива си към поезията така: "Написах всички тези стихове, защото в живота на мъжа има моменти, когато той трябва да сдържи чувствата си. Сигурно е различно за всеки човек, но за мен винаги е било трудно да премълча – особено когато съм имал усещането, че имам какво още да кажа."

Едно от произведенията му се казва "Вяра":

"На бой обръгнал съм, приятели,

в битки, свади и мелета.

Но най-боли, кога предатели,

във гръб забият ти стилета.

И не, че ще ме спрат гаднярите.

с нож не се погубва вярата.

Ще вият злобно помиярите,

изгубили отново мярата.

Ще тракат злобно със зъби остри,

в мерзка радост и надежда.

Уви, нима сте толкоз прости,

щом вяра е, не се поврежда…"

Творчеството на Манев обаче не се изчерпва с това. Друга негова книга, вече в проза, е посветена на "тайната на тамплиерите" и се казва "Оръжието на ордена". "От древността до днес, съществуват тайни. Тайната на тамплиерите и тяхното "съкровище" е една от най-разискваните, Каква ли е тя? Какво намериха деветимата рицари преди повече от 900години в дълбините на Храма съграден от Хирам, как това откритие или съкровище или ОРЪЖИЕ, влияе или ще влияе на историята на човечеството? Каква е ролята и каква е силата на съвременните последователи на древният орден на Храма ?", пише в описанието на книгата, която е опредена като "завирящ микс от фантазия и реалност".

Манев и манията по мистериите

Роден е през 1969 година, но и за това има какво да прочетем от официалния му сайт: "Още в топлата нощ на 23 Юли, 1969 година, само три часа след като се появил на този свят, мощните призиви на Маноил за полагащата му се по Закони и Конвенции храна, вдигнали на крака всички и станали причина за разкриване на дълго-коментираната криминална тайна в Родилното на Стара Загора, от Кого е бременна красивата медицинска сестра в отделението по Неонатология".

От описанието на Манев в сайта му разбираме, че "този стремеж да разкрива мистерии, продължил и през годините в училище", които били белязани с това, че "нито един дневник с лоши оценки не бил похитен от недооценени от учителите си ученици".

"Открил в себе си стремежът да спасява Света, Баби, Дядовци и страдащи съученички, естественият път на Маноил Манев го води в Академията на МВР, където единственото различно от вродените му стремежи и мераци да пази и защитава, което променили в Манев било, загубата на интерес към спасението на Ученички, след като разбрал, че по Закон, дават между 5 и 15 години затвор, при първоначално строг режим за Ученичка", пише още за Манев.

mediapool.bg