Кламер БГ - Новини: Гешев се е отказал от охраната от НСО

Гешев се е отказал от охраната от НСО

България

|
Пет, 19 Юни 2020г. 13:29ч.
Гешев се е отказал от охраната от НСО

Главният прокурор Иван Гешев се е отказал от охраната си от Националната служба за охрана (НСО) преди две седмици, съобщи БНТ. Вече го пазят служители на Бюрото за защита на свидетели, които са на пряко негово подчинение.

Засега няма яснота защо и как Гешев се е отказал от услугите на НСО. По закон главният прокурор е един от хората, които имат задължителна охрана.

Бюрото за защита на свидетели е сред най-секретните структури в държавата.

Преди години то бе прехвърлено на пряко подчинение на главния прокурор, след като преди това бе към министерството на правосъдието. Оттогава звеното постепенно се оборудва с коли, оръжия и сгради.

Публична тайна е, че в него се прехвърлиха доста служители на НСО. Преди години Бюрото се ръководеше от бивш зам.-шеф на службата.

Отказът на Гешев става известен в разгара на поредния скандал покрай НСО. Преди дни стана ясно, че в службата тече вътрешна проверка заради изпратените до медиите снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов във вила "Секвоя" в Бояна, която се охранява от държавните гардове. Самият Борисов заяви, че снимката, на която се вижда, че спи е автентична и е очаквал, че НСО ще го пази. Премиерът обеща да спи с пистолет, а президентът Румен Радев, на чието пряко подчинение е службата, заяви, че подобна снимка означава риск за премиера.

Междувременно бе приета промяна в Закона за МВР, с която се окрупняват дирекции и на полицаите се възлагат функции като на държавните гардове, т.е. на практика се структурира втора НСО. Президентът обяви, че ще наложи вето на промените.

mediapool.bg