Кламер БГ - Новини: МВнР е изпратило запитване към Канада относно гражданството на Кирил Петков

МВнР е изпратило запитване към Канада относно гражданството на Кирил Петков

България

|
Съб, 14 Авг 2021г. 18:54ч.
МВнР е изпратило запитване към Канада относно гражданството на Кирил Петков

Кирил Петков, сн. БГНЕС

Министерството на външните работи вече е изпратило запитване чрез посолството на Република България в Канада за наличието на канадско гражданство на Кирил Петков към датата на назначаването му за министър на икономиката. Това съобщиха от МВнР пред БНТ

във връзка с писмен въпрос от народния представител от "Има такъв народ" Димитър Гърдев, изпратен до външния министър за гражданството на министър Петков.

Към момента МВнР очаква отговор, като в този случай няма регламентиран срок за неговото получаване.

Депутатът от ИТН пита дали Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет.

"Ако се установи, че служебният министър на икономиката има и друго гражданство към момента на назначаването му, то това ще е в разрез в конституцията", пише Гърдев, който е посочил, че задава въпроса "заради публикувани в средства за масова информация твърдения". От сайта "Пик" вече са задавали на пресконференция въпрос на Петков дали има канадско гражданство още в началото на юни. Тогава той е отговорил, че има българско.

Срокът, в който външният министър трябва да отговори, е 20 август, но в петък това направи самият министър Петков.

"Спокойно мога да кажа, че аз - като Кирил Петков, направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя като министър. Знаех, че съществува тази процедура и в първия момент, в който бях поканен за министър, направих този отказ. Този отказ е нотариално заверен. Имам пълната документация", каза той пред журналисти.

mediapool.bg