Кламер БГ - Новини: Парламентът свикан извънредно заради полицейското насилие над протестиращи

Парламентът свикан извънредно заради полицейското насилие над протестиращи

България

|
Съб, 14 Авг 2021г. 22:52ч.
Парламентът свикан извънредно заради полицейското насилие над протестиращи

Ива Митева, сн. БГНЕС

Председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание във връзка с бруталните кадри на полицейско насилие над протестиращи на 10 юли миналата година.

"С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка", казва Митева в съобщение, публикувано на сайта на Народното събрание в събота.

"Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите.

С правото, дадено ми от Конституцията, ще свикам извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви", заявява Ива Митева (ИТН).

По-рано в събота съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов и лидерът на БСП Корнелия Нинова изразиха огромното си възмущение от критите една година кадри за бруталния побой и гаври, извършени от служители на МВР над протестиращи граждани на 10 юли 2020 година.

И тримата бяха единодушни за отговорността на бившия премиер Бойко Борисов, а Иванов и Трифонов посочиха и главния прокурор Иван Гешев.

Видеото бе показано в петък пред депутатите от временната комисия за проверка на факти и обстоятелства за насилието над протестиращи.

mediapool.bg