Кламер БГ - Новини: МВР ще пише по Вайбър, мейл и СМС за нарушение на пътя

МВР ще пише по Вайбър, мейл и СМС за нарушение на пътя

България

|
Вт, 07 Ноем 2023г. 18:46ч.
МВР ще пише по Вайбър, мейл и СМС за нарушение на пътя

Снимка: МВР

МВР пуска система за смс, мейл и Вайбър известяване за извършено нарушение на пътя, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. Той я определи като стъпка в посока намаляване на жертвите по пътя.

И макар че уведомяването на нарушителите със сигурност ще бъде улеснено, юридически тези съобщения няма да имат силата на връчване на фиш или наказателно постановление. Т.е. глобеният може да игнорира съобщението и да твърди, че няма задължение да плати глобата, тъй като не е официално уведомен за нея.

Изключение от това правило има само един случай – ако шофьорът си е направил профил в системата за сигурно електронно връчване и отвори линка, изпратен му от МВР. Иначе казано, макар и със система за съвременно уведомяване, събираемостта на глоби би се увеличила, само ако нарушителите решат да не се правят на разсеяни и не чакат да им бъдат връчени официално.

"СМС-ът ще е озаглавен; "МВР: Извършено нарушение МПС". Той ще информира за самото нарушение, ще съдържа номера на автомобила, с който е извършено и размера на дължимата сума. На Вайбър и по електронна поща текстът ще е по-дълъг и ще съдържа два линка – единият ще води към Системата за сигурно електронно връчване, а другият - към Портала за административни услуги на МВР", обясниха от силовото ведомство.

Порталът за електронни услуги позволява плащане на задължението, но глобеният задължително трябва да въведе номера на документа, с който му е наложена санкцията.

mediapool.bg