Кламер БГ - Новини: МВР се отказа от бежанските лагери с контейнери

МВР се отказа от бежанските лагери с контейнери

България

|
Ср, 17 Апр 2019г. 17:17ч.
МВР се отказа от бежанските лагери с контейнери

МВР е прекратило обществената поръчка за изграждане на три центъра за настаняване на мигранти с общ капацитет 3 хиляди души в Малко Търново, Елхово и Любимец. Това става ясно от документ, публикуван на сайта на ведомството. По план в трите града трябваше да се изградят площадки за разполагане на контейнери, в които да се настаняват мигранти.Обществената поръчка предизвика силно напрежение в трите селища, след като местните хора научиха за намеренията на МВР от медиите. Бяха организирани и протести срещу бъдещите центрове. В отговор от министерството заявиха, че парите - над 8 млн. лв. без ДДС, идват от ЕС и ако лагерите не бъдат построени, България ще търпи санкции.

Нарушение

В много важната за МВР обществена поръчка е имало нарушения още при самото й обявяване, става ясно от мотивите за прекратяването. В изискванията към бъдещите изпълнители са заложени дискриминационни условия. Вместо да се иска от фирмите да имат минимален оборот в сферата, в която е поръчката - например за строителство, от МВР са записали изискване за минимален оборот дейности като изграждане на метални огради, бетонни плочи, електрозахранване, осветление и т.н.

Това нарушение е сметнато за съществено и е постановено прекратяване на целия търг. Дали МВР ще обяви нов със същия предмет, от документите не става ясно. Като се имат предвид обществените настроения и предстоящите евроизбори и местните наесен, е много вероятно решението да се отложи.

Пише Габон и Виетнам, но се чете България

Дискриминационното изискване не единственото нарушение, допуснато още при обявяването на търга. Има други грешки, макар и не толкова съществени, а по-скоро комични. На две места в документацията е объркан адресът на дирекцията за обществени поръчки на ведомството. Така ул. "Г.С. Раковски" в столицата е пратена веднъж във Виетнам и втори път в Габон.

Преди да прекрати изцяло търга, МВР е решило да изчисти тези грешки. Затова е подало заявление за промяна на информацията в първоначалните документи. В нанесените поправки е записано, че вместо Габон и Виетнам трябва да се чете България.

Капацитет

Прекратената обществена поръчка предвиждаше изграждането на три центъра за настаняване за общо 3 хил. души. Тезата на вътрешния министър Младен Маринов бе, че те се правят, за да се използват при евентуална мигрантска криза. От МВР твърдят, че макар в момента натискът по турската граница да е минимален, никой не може да прогнозира какво ще се случи в бъдеще.

Малко след като стана ясно, че се готви построяването на фургонните лагери, от МВР обявиха, че има засилен натиск по границата с Гърция. Преди дни военният министър Красимир Каракачанов заяви, че армията има готовност да прати около 3 хил. души в помощ на МВР по гръцката граница.

mediapool.bg