Кламер БГ - Новини: Тримата "големи" магистрати може и да се сдобият с много специален импийчмънт

Тримата "големи" магистрати може и да се сдобият с много специален импийчмънт

България

|
Ср, 17 Апр 2019г. 17:35ч.
Тримата "големи" магистрати може и да се сдобият с много специален импийчмънт

Партиите в парламента подкрепят идеята тримата "големи" в съдебната система - главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС, да могат да бъдат разследвани и мандатите им да могат да бъдат предсрочно прекратявани по специална процедура.

ДПС, ГЕРБ и "Обединените патриоти" са "принципно за" предложението, което бе съживено от новия правосъден министър Данаил Кирилов преди седмица, но неговият истински автор е главният прокурор Сотир Цацаров. От БСП, които още бойкотират парламента, се въздържат от коментар, защото идеята не е разписана "черно на бяло".

Изказването на председателя на ВКС Лозан Панов, че предложението не е добро и "мракобесията в правосъдието тепърва предстоят", също не беше подминато.

Принципното "за"

В сряда, почти като по команда, ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти" коментираха темата по сходен начин - чакаме конкретни текстове, но принципно подкрепяме идеята.

"Това не е нова идея, коментирана е и с господин Кирилов (бел. ред - правосъдния министър Данаил Кирилов), и с колегите от правната комисия, и с представители на европейските институции, но към момента е само идея, няма готови текстове", каза Хамид Хамид от ДПС, но с едно уточнение - това трябвало да стане "с всички гаранции, че темата няма да се политизира".

Той подчерта, че по темата трябва да се дебатира, и обясни, че не трябвало да има "несменяеми и недосегаеми хора - както в политиката, така и в съдебната власт".

Със същата "принципна подкрепа" излязоха и от ГЕРБ. "За нас е важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт, на хората от неправителствения сектор, както и на колегите ни от парламента", каза депутатът от правната комисия Анна Александрова.

"Обединени патриоти" не споменаха нищо за широко обсъждане на предложенията, вместо това обявиха, че идеята е "навременно действие на новия министър на правосъдието". "По принцип подкрепям една такава идея. Не забравяйте, че тя е част от препоръките за сътрудничество и оценка на ЕК. На база на срещи с нейни представители с правната комисия ние знаем за това изискване", каза Христиан Митев от НФСБ, който също е в правната комисия.

От БСП обясниха пред Mediapool, че няма как да коментират темата, защото "Кирилов казва едно, Цацаров друго, а трябва да се види и готово предложение". Социалистите продължават да настояват за предложенията си за засилване на контрола върху действията на главния прокурор, за нов антикорупционен закон, както и за освобождаване на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

За Лозан Панов и мракобесието

На критиките на Панов от ДПС отговориха иронично. "Аз нямам самочувствието да коментирам думите на моралния стожер на обществото", каза Хамид.

След това нападна председателя на ВКС, защото си е подал имотната декларация само пред Съдебния инспекторат, но не и пред Сметната палата, за което беше глобен с 1000 лева.

"Да не си подадеш декларацията и да извършиш закононарушение, докато си морален стожер на обществото, най-малко подхожда на председател на такава институция в България", каза той

"Обединени патриоти" също се конфронтираха с Панов, но далеч по-меко. "Не споделям това негово мнение. Ние в случая трябва да се съобразим с препоръките на ЕК", каза Митев.

mediapool.bg