Кламер БГ - Новини: МВР иска депутат от ГЕРБ да бъде разследван за нарушена карантина

МВР иска депутат от ГЕРБ да бъде разследван за нарушена карантина

България

|
Пет, 03 Юни 2022г. 15:18ч.
МВР иска депутат от ГЕРБ да бъде разследван за нарушена карантина

Бранимир Балачев, Снимка: БГНЕС

МВР обжалва отказа на Софийската градска прокуратура да образува дело срещу депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев. Срещу него бе подаден сигнал за нарушаване на Covid- карантината, но прокурор реши, че това е малозначително деяние и отказа да започне разследване.

Сега МВР обжалва решението пред Софийската апелативна прокуратура. От полицията посочват, че през миналата година са образувани 1418 дела за нарушена карантина. Този текст в НК бе променен, за да се гарантира, че ще има наказание за подобни престъпления след началото на Covid -пандемията. И въпреки че прокуратурата нямаше задръжки масово да разследва обикновени граждани, в случая с Балачев отказа да го направи.

Разсъждения

В постановлението за отказ прокурорът Йордан Петров подробно разсъждаваше за наложените мерки и бе стигнал до извода, че те са били хаотични. Той дори бе написал, че депутатът е преследвал общественополезна цел – след като дал положителен тест за коронавирус, се явил на съдебно заседание, за да не се отлага делото.

"Очевидно Софийска градска прокуратура отказва да изпълни основната си функция - да следи за спазването на законността, като привлече към отговорност лицата, извършили престъпление. По този начин се постига резултат, който е несъвместим с принципите на правовата държава – толериране на определени правонарушители и създаване на условия за незачитане на законите от обществото", пише в жалбата на МВР.

Първо здрав, после болен

Протоколите от съдебни заседания сочат, че Балачев се явил като адвокат по дело на 3 февруари, когато е трябвало да бъде под карантина. Същия ден той не се явява по различно дело пред същия съдия, заявявайки, че е заразен с коронавирус. Става дума за четири часа разлика между двете производства.

Самият той твърди, че не е застрашил никого, защото след положителния резултат се тествал многократно и всичките изследвания били отрицателни. Според МВР освен в съда той е бил и на пресконференция на ГЕРБ, докато формално е бил карантиниран с решение на РЗИ във Варна.

Веднъж малозначително, втори път малозначително

Това не е единственият случай, в който прокуратурата отказва да образува дело срещу Балачев с аргумента, че извършеното е малозначително. През 2018 г., когато не е депутат, срещу Балачев е подаден сигнал за съставяне на неистински частен документ. Става дума за покана за свикване на заседание на етажна собственост в сграда в Банско.

Този сигнал се разглежда от прокуратурата в Благоевград и е подаден от собственици на имоти в същата сграда. Установява се, че Балачев се е подписал вместо председателя на етажната собственост без да е упълномощен за това, като сложил запетая. В постановлението си прокурор Гълъбова от окръжната прокуратура приема, че са събрани достатъчно данни за съставянето на неистински документ. Тя обаче заявява, че обществената опасност от извършеното е незначителна и не образува разследване.

mediapool.bg