Кламер БГ - Новини: Шест вековни дървета са обявени за защитени

Шест вековни дървета са обявени за защитени

България

|
Пет, 03 Юни 2022г. 16:38ч.
Шест вековни дървета са обявени за защитени

Шест вековни дървета са обявени за защитени

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени шест вековни дървета, съобщиха от ековедомството в петък.

Три от тях се намират в Асеновград и са от вида източен чинар (Platanus orientalis). И трите са на около 150 години, с височина от 25 метра и обиколки на стволовете между 3.16 м и 4.75 метра.

Два ореха в община Павел баня също са обявени за вековни. Дървото в село Тъжа е на около сто години, високо е 18 метра, а стволът му е дебел 4.2 метра. Другото се намира в село Турия е на 180 години, високотт е 13 метра, а стволът му е 4.1 метра.

В заповедта на министъра е включено и вековно дърво на столичната улица "Джеймс Баучер" – от вида летен дъб (Quercus robur), на приблизително 200 години, с височина 15 м, обиколка на ствола в основата 3 м.

Така тези дървета са защитени от изкореняване, отсичане, кастрене, чупене на клони и нараняването на стъблата. Забраняват се и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата.

След публикуване на заповедта в Държавен вестник, дърветата ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на екоминистерството. Голяма част от тези дървета, които се отличават със забележителни форми и размери, устояли са на времето и природните стихии, са се съхранили благодарение на ангажираността и общественото съзнание на местните общности.

mediapool.bg