Кламер БГ - Новини: Кьовеши разследва ремонти на пътища в Бойчиновци за 5 млн. лв.

Кьовеши разследва ремонти на пътища в Бойчиновци за 5 млн. лв.

България

|
Вт, 28 Ноем 2023г. 16:33ч.
Кьовеши разследва ремонти на пътища в Бойчиновци за 5 млн. лв.

Кьовеши разследва ремонти на пътища в Бойчиновци за 5 млн. лв.

Европейската прокуратура в София извърши претърсване в рамките на разследване за потенциална злоупотреба със средства на ЕС, свързано с проект за ремонт и реконструкция на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци, съобщават от институцията във вторник.

Претърсванията бяха извършени на множество места в България, включително в помещенията на дружествата, участващи в строителните дейности, както и в административни офиси, принадлежащи на община Бойчиновци. Бяха иззети множество документи и бяха разпитани свидетели.

Според разследването на 9 юли 2019 г. община Бойчиновци е подписала договор за финансова помощ с Държавен фонд "Земеделие", свързан с изпълнението на проекта, на стойност 2.6 млн. евро (5 098 290 76 лв.) по Програмата за развитие на селските райони на ЕС за периода 2014-2020 г.

Още по темата

Трима арестувани за измама с агросубсидии от ЕС след акция на хората на Кьовеши в България

26 септември 2023 18:27

В договора е предвидено, че крайният срок за усвояване на средствата, както и за подаване на искане за окончателно плащане, е 36 месеца от датата на подписването му. Оттогава срокът е удължаван неколкократно, но към днешна дата няма доказателства, че договорените дейности са изпълнени или че проектът е приключен.

Разследването, което се провежда с подкрепата на Главна дирекция - Национална полиция (ГДНП) на България, все още продължава, за да се установи естеството и обхватът на предполагаемите престъпни дейности.

На 15 януари тази година за казуса разказа бТВ. От репортажа стана ясно, че по проекта е направено авансово плащане над 3 млн. лв. с ДДС от фонд "Земеделие". По-късно фонд “Земеделие” обявява, че започват производство за налагане на глоба (финансова корекция) от 10% от стойността на проекта, т.е. около 530 000 лева.

Проверка на място установява, че бордюрите са наредени криво. Пътят е с ронещ се асфалт. Има съмнения за спестени строителни материали, липсват и пътни знаци.

Забавянето на проекта е оправдавано от кмета на общината Светлин Сретениев с неподходящи климатични условия и с възпрепятстване на изпълнителите на проекта.

mediapool.bg