Кламер БГ - Новини: Крум Зарков: Кризата около ВСС може да прерасне в правителствена

Крум Зарков: Кризата около ВСС може да прерасне в правителствена

България

|
Нед, 18 Юни 2023г. 16:32ч.
Крум Зарков: Кризата около ВСС може да прерасне в правителствена

Крум Зарков. Снимка: БГНЕС

Ако не се реши бързо въпросът с Висшия съдебен съвет и напрежението около избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, той много бързо може да прерасне в политическа криза, прогнозира бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков.

Сегашният правосъден министър Атанас Славов и формацията му ПП-ДБ настояха Сарафов да подаде оставка

заради нарушената процедура по избора му на новия пост, но той отказа. При това положение спорът най-вероятно ще стигне до съда и решаването му по този път ще отнеме време.

Зарков е съгласен, че "бързият избор само от прокурорска колегия, на когото и да е от сегашните заместници, включително и на Сарафов (за и.д. главен прокурор), беше предизвестен скандал".

Според него обаче "няма нужда политически партии, особено представените в парламента, особено тези, които са част от управлението, да правят декларации и да критикуват":

"Защото в тях е ключът за решаване на проблема - не в Министерство на правосъдието, не във ВСС, а в парламента. Защото, ако не се реши бързо този въпрос около напрежението с избора на Сарафов, той много бързо може да прерасне в политическа криза".

Не е почтено ПП-ДБ да изправя собствения си министър пред ситуация, в която той не разполага с необходимите лостове за действие, каза Зарков и продължи:

"Какво може да направи Славов - да атакува пред съда избора на Сарафов или да апелира пред ВСС да преразгледа решението? Не е това решението. Решението е - събират се, влизат ПП и ДБ при своите партньори в управлението и казват: "Трябва избор на нов ВСС". Сегашното мнозинство, което се легитимира чрез необходимостта от конституционна промяна в съдебната власт, трябва много бързо да събере условия за тези две трети мнозинство, което да избере нов ВСС, който да започне процедура за титуляр на поста главен прокурор".

Ако не бъде решена бързо, кризата във ВСС ще доведе до правителствена криза, заяви Зарков: "Това е залогът за следващото управление, за неговата легитимация. То или може да направи това нещо и да проведе качествено нов избор на ВСС, който да успокои системата, или общественото напрежение ще се трупа и една от съставните части на ротационното управление ще загуби всякаква възможност да участва в него".

Крум Зарков смята, че ВСС в сегашния си състав не трябва да прави повече кадрувания в съдебната система.

Неговото мнение е, че при предстоящите конституционни промени прокуратурата не трябва да бъде вадена от съдебната власт, нито пък да се премахва фигурата на главния прокурор, каквито идеи се чуха.

mediapool.bg