Кламер БГ - Новини: Ултраси съблякоха момче до кръста в столичен автобус заради надпис ЦСКА

Ултраси съблякоха момче до кръста в столичен автобус заради надпис ЦСКА

България

|
Съб, 22 Фев 2020г. 19:16ч.
Ултраси съблякоха момче до кръста в столичен автобус заради надпис ЦСКА

Момче на 14 години е било нападнато в автобус на градския транспорт в София, защото върху дрехата му имало надпис и емблема на ЦСКА.

То е съблечено голо до кръста. Нападателите са избягали и полицията ги издирва.

На "Фейсбук" страницата си столичният кмет Йорданка Фандъкова написа, че е изискала от директора на "Столичен автотранспорт" да започне и вътрешна проверка за поведението на шофьора на автобуса след критики, че той не е реагирал.

Инцидентът

Инцидентът е станал около 19:10 часа в петък в автобус №404, пътуващ в посока "Слатина". Гласност даде журналистката Мария Кадийска.

В събота пострадалото момче разказа за бруталния случай.

"Прибирах се от залата на "Локомотив" (София), когато ме нападнаха на спирката на Подуяне. Бях с екип на ЦСКА, при което единият от нападателите ме удари, съблякоха ме и ми казаха: "Махай го, идвай с нас и ще те набием". Единият ме удари, след това аз останах само по долнище. Те разбиха вратата (на автобуса - бел. ред) и избягаха", каза детето пред Нова телевизия.

"Може би са левскари, защото ме питаха дали съм от ЦСКА. Аз казах: "Да, от ЦСКА съм". Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено", каза още пострадалото момче.

Само журналист и учител се намесели

Журналистката Мария Кадийска е възмутена от факта, че никой в автобуса не се е опитал да спре младежите. Тя заедно със заместник-директорката на 112-то училище реагирали, но не са успели да предотвратят инцидента, който е станал, докато рейсът се движел в отсечката между "Подуене" и "Редута", разказа Кадийска пред радио Дарик. От обясненията й стана ясно, че те помислили, че ограбват детето.

Журналистката и заместник-директорка на 112-то училище седели една от друга на седалка близо шофьорската кабина. Те чули как от задната част на рейса момче вика: "Не, моля ви, моля ви, не". Последвали викове: "Обраха ме, обраха ме!"

След това ученикът разказал, че е от провинцията, учи карате в спортно училище в София и се прибирал към пансиона на ЦСКА.

Бил облечен с тениска и суитшърт с надпис "ЦСКА", когато нападателите го разсъблекли и му ги взели със сила. Телефонът на момчето е останал в джоба на долнището му.

Нападателите били трима, на около 20 години и с качулки на главите, каза Кадийска.

През цялото време, докато момчето разказвало какво е станало, нападателите се возели необезпокоявани в рейса отзад. Никой не направил опит да ги накара да върнат дрехите на детето, твърди журналистката.

Тя и учителката настояли шофьорът на автобуса да спре, за да изчакат органите на реда, но той реагирал невъзмутимо с репликата: "Ами това е България" и продължил да пътува с голото до кръста дете и с нападателите му.

Обяснил също така, че камерите в автобуса не работят и няма как да предостави кадри на полицията, разказа Кадийска.

Преди да слезе на своята спирка в 19:17 часа, една от жените в автобуса съблякла суитшърта на звездички на своята дъщеря, около 8-годишна, за да облече премръзналото момче.

Заместник-директорката на 112-то училище казала на момчето веднага да разкаже на възпитателите за инцидента и да отидат в полицията.

Когато най-накрая шофьорът все пак спрял без да отваря вратите, за да задържи обирджиите, докато дойдат полицаи, нападателите изкъртили едната врата и напуснали рейса преди да дойде патрулка, каза Кадийска.

МВР проверява записите от камерите

Директорът на Столичния автотранспорт Слав Монов каза, че шофьорът е чул, че има конфликт. "Автобусът е спрял на червен светофар, като през това време вратата е насилствено отворена и въпросните лица (нападателите - бел.ред.) се отправят в неизвестна посока", каза Монов пред Нова телевизия.

По думите му всичко това се е случило в рамките на 30 секунди."Водачът е чул, че има шум, че възниква някакъв конфликт, но не е имал време за реакция. Въпросното момче, след инцидента, е пътувало до шофьора, докато слезе на спирката си", каза още Слав Монов.

Той уточни, че инцидентът се е случил в един от 400-те нови автобуса, в които има камери.

"Днес технически лица ще свалят записите и ще ги предадат на МВР", обеща Слав Монов.

По-късно столичният кмет съобщи, че записите от камерите се проверяват от екип на Първо районно управление на МВР.

mediapool.bg