Кламер БГ - Новини: Какво трябва да знаем за изборния ден

Какво трябва да знаем за изборния ден

България

|
Четв, 23 Май 2019г. 18:20ч.
Какво трябва да знаем за изборния ден

Новите 17 български евродепутати ще бъдат избрани в неделя, когато ще се проведат евроизборите в България.

Кандидатите за места в европарламента са 318, като от тях само 6-има са независими, а останалите са издигнати от 13 партии и 8 коалиции.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция. За пренареждане на листата даден кандидат трябва да е събрал 5% от гласовете за партията и коалицията, която го е издигнала. На тези избори за пръв път в листата партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Избирателят трябва да отбележи вота си с X или V.

В неделя ще има и машинно гласуване в 3000 секции. На досегашни избори такова гласуване е имало най-много в 500 секции. Сега машините ще са по-нов модел от използваните преди.

Изборният ден ще започне в 07:00 и ще приключи в 20:00 часа, като може да бъде удължен с най-много един час, ако пред изборните помещения има още желаещи да гласуват.

И българите, които живеят в чужбина или са на почивка, могат да упражнят правото си на глас. За целта трябва да проверят коя е най-близката секция до мястото, в което се намират. Адресите на секциите извън България са публикувани тук.

При гласуване в чужбина няма нужда да се подават предавателни заявления за гласуване в чужбина, необходимо е единствено в изборния ден да попълнят декларация, че последните 3 месеца са живели в България или друга членка на ЕС и че няма да гласуват другаде.

Тази година броят на секциите извън България е рекорден за такъв вид избори – 191.

На хартия гласуването е задължително, но на практика не е

По закон гласуването на избори е задължително, но няма никакви последици, ако не идете до урните.

През 2016 година по настояване тогавашния "Патриотичен фронт", който по-късно прерасна в "Обединени патриоти", в Изборния кодекс закона беше записано, че гласуването на избори е задължително, въпреки че според Конституцията то е право, а не задължение. Бяха предвидени и санкции – ако човек не гласува без уважителни причини в два поредни избора от един и същи вид, името му се заличава от списъците за следващите избори.

Още в началото на следващата година обаче Конституционният съд (КС) единодушно отмени санкциите. Така гласуването остана само формално задължително.

Как се гласува машинно?

Ако в секцията има устройство, избирателят може да поиска да гласува машинно. Тогава му се дава електронна карта, която да постави в четеца на машината. Във всяка секция, в която има машини, картите са номерирани от 1 до 3.

Членовете на комисията трябва да дават на всеки следващ избирател картата със следващ номер след тази на предходния гласувал. Така, ако един избирател е гласувал с карта 2, следващият трябва да е с 3, а третият – с 1. Целта на тази ротация е избягване на опити за манипулации, защото всяка карта се активира само ако е гласувано с предходната. При повторен опит да се гласува с една и съща карта, на екрана не се показва бюлетината.

Щом избирателят сложи картата, на екрана се визуализира изборната бюлетина, върху която гласоподавателят трябва да отбележи своя вот. Ако се гласува преференциално – името на посочения кандидат се изписва на екрана след натискането на номера, под който е в листата.

След гласуването от машината излиза разписка, която се сгъва и поставя в специално определена кутия, различна от урната за хартиени бюлетини.

mediapool.bg