Кламер БГ - Новини: Изненада в Холандия: Победа за партията на Тимерманс, поражение за десните популисти

Изненада в Холандия: Победа за партията на Тимерманс, поражение за десните популисти

България

|
Пет, 24 Май 2019г. 09:54ч.
Изненада в Холандия: Победа за партията на Тимерманс, поражение за десните популисти

Първата изненада на изборите за Европейски парламент дойде от Холандия. Лявоцентристката Партия на труда на водещия кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на ЕК Франс Тимерманс печели най-много гласове и депутатски места. Добре се представят и останалите традиционни партии, а това означава поражение за десните популисти, които печелят по-малко от онова, което им даваха прогнозите.

Това показва екзитпол на агенция Ипсосза проведените в четвъртък избори, цитиран от Франс прес.

Партията на труда печели над 18% и 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати, съобщава Франс прес. Тя удвоява резултата си от предишните евроизбори през 2014 година и разбива прогнозите, които й даваха най-много трето място, отбелязва Ройтерс.

Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте, която е член на европейския Алианс на либералите, завърши на второ място с 14 процента от гласовете и 4 депутатски места.

Партията Християндемократически призив(член на Европейската народна партия) също получава 4 местав бъдещия Европейски парламент.

Вотът в Холандия се очакваше с внимание в Европа, защото очакваният подем на популистите на тези евроизбори можеше да започне именно от тази страна, в която една евроскептична, антиимигрантска и климатоскептична партия бе начело на допитванията.Това е Форум за демокрацияна Тиери Боде, появила се на политическата сцена в Холандия през 2016 г. На парламентарните избори през 2017 г. тя получи две места в 150-местния парламент. Но на местните избори през март, успя да излезе на водеща позиция и дори да изпревари партията на Рюте.

Според екзитпола обаче Форумът за демокрация на Тиери Бодеостава трети с11% и получава триместа в ЕП.

Общо двете популистки партии в Холандия печелят едва 4 места, като антиислямската Партия на свободатана Герт Вилдерс печели само4% и едно място, с 3 по-малко отколкото на предишните избори, посочва Асошиейтед прес.Ройтерс допълва, че това е най-ниският й изборен резултат от десет години насам.

Самите избори преминаха в спокойна обстановка, а избирателната активност беше около 40 на сто. Окончателните резултати се очакват в понеделник.

Вчера, в първия ден от евроизборите, гласуваха и гражданите на Великобритания, където обаче до неделя вечер няма да бъдат публикувани дори прогнозни резултати.

В петък изборите продължават втори ден – в Ирландия и Чехия (където ще продължат и в събота).

Първите резултати ще станат ясни късно вечерта в неделя, след като приключи вотът във всички страни от Евросъюза.

Битката е за 751 депутатски места в Европейския парламент. Право на глас имат общо 426 млн. жители на Стария континент.

mediapool.bg