Кламер БГ - Новини: Как се заобикалят санкциите за Русия? Части от електроуреди достигат бойното поле

Как се заобикалят санкциите за Русия? Части от електроуреди достигат бойното поле

България

|
Вт, 05 Дек 2023г. 13:50ч.
Как се заобикалят санкциите за Русия? Части от електроуреди достигат бойното поле

Асен Василев и Марейд Макгинес на ГКПП

Има проблем, защото чуваме за стоки с двойна употреба, които стигат на бойното поле, коментира еврокомисарят по финансовата стабилност Марейд Макгинес, която отговаря и за налагането на санкциите срещу Русия.

Във вторник Макгинес и вицепремиерът Асен Василев инспектираха заедно "Капитан Андреево", след като преди ден стана ясно, че има сериозен ръст на вноса и на износа на стоки с двойна употреба от и до Русия, които минават през българо-турската граница и оттам към Армения, Азербайджан и други държави.

"Докато ние ограничаваме все повече достъпа до тези технологии, има хора, които биха искали да увеличат печалбата си, както и такива, които искат да подкрепят Русия срещу интересите на Украйна, и те ще намерят начини да заобиколят ограниченията. Но също толкова силна е и решимостта на ЕК да подпомага страните членки при прилагането на санкциите", каза еврокомисарят.

Според нея в електрониката, дори в някои домакински електроуреди, има микрочипове, които могат да се използват за други цели.

Още по темата

Асен Василев: Над 20 000 фирми заобикалят санкциите за търговия с Русия

4 декември 2023 17:43

"Чух много подробно за конфискациите на парични средства, които се извършват тук. Това са значителни суми пари, които много вероятно имат незаконен произход и е много важно да спрем това, защото не става въпрос само за конфискуване на пари в брой. Става въпрос за спиране на престъпната дейност, която стои зад тях, а много често става въпрос за проституция, употреба на наркотици, отвличания", каза още еврокомисар Марейд Макгинес.

От думите й стана ясно, че България очаква помощ от ЕК, за да се справи с проблема.

"Причината, поради която дойдох тук – както на границата днес, така и вчера, и срещите с премиера - беше да изслушам притесненията, за да можем да помогнем повече и да повишим нивото на сътрудничество. Много съм доволна, че имаме силна решимост от страна на българските власти да проверяват всичко, което минава през този граничен пункт. Това е важно не само за България, това е важно и за ЕС", каза Макгинес, цитирана от БТА.

Тя заяви, че някои държави членки са по-добре подготвени от други и ролята на ЕК е да предоставя помощ на всички членки.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че са конфискувани 26 милиона лева на граничния пункт "Капитан Андреево" и има засечени четири случая на износ на електронни компоненти.

"Основното е как се изпълняват санкциите. Знаете, че има доста сигнали от Европа за стоки с двойна употреба, които минават през границата. Също така последните няколко години изключително голямо количество пари се засичат, а от септември месец, знаете, с последната промяна на закона, се и конфискуват. Комисар Макгинес, това, което тя сподели е, че на европейско ниво има анализ, че в Европа има над 20 000 компании, които под една или друга форма намират начин да избягват санкциите. За конкретните 4 случая, основно са компоненти, електронни, които са били износ, немалка част от тях за Иран", каза Асен Василев, цитиран от БНР.

mediapool.bg