Кламер БГ - Новини: КС образува дело за референдума срещу еврото, въпросът може да стигне до Люксембург

КС образува дело за референдума срещу еврото, въпросът може да стигне до Люксембург

България

|
Пон, 17 Юли 2023г. 14:49ч.
КС образува дело за референдума срещу еврото, въпросът може да стигне до Люксембург

Снимка: Архив

Конституционният съд (КС) е образувал дело за референдума срещу еврото, след като в петък "Възраждане" обяви, че ще оспори решението на Народното събрание, с което допитването бе отхвърлено, става ясно от съобщение на съда. Според юристи не е изключено казусът да стигне до Съда за Европейския съюз в Люксембург, тъй като единствено СЕС има право да тълкува договорите.

В петък "Възраждане", "Има такъв народ" и независимият Радостин Василев внесоха конституционна жалба срещу решението на парламента.

На 7 юли Народното събрание окончателно отхвърли предложението за провеждане на национален референдум по въпроса дали левът следва да остане единствената официална валута на страната до 2043 г. "За" приемане на предложението гласуваха 68 депутати, 98 бяха "против", а други 46 се въздържаха. Гласуването обаче мина с тежък процедурен гаф на зам.-председателя на парламента Росица Кирова, който така и не бе поправен. Тя подложи на гласуване неправително проекторешение и обърка депутатите, но въпреки това стана ясно, че волята на мнозинството е в полза на отхвърлянето на допитването с аргумента, че въпросът му е недопустим според закона за референдумите.

Подписката за референдума бе внесена от инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане". От внесените 603 356 подписа след проверка на ГРАО валидни се оказаха 470 973. По закон, за да бъде задължително провеждането на референдум, са нужни подписите на не по-малко от 400 000 български граждани. Това условие бе изпълнено, но според депутатите, които отхвърлиха предложението, зададеният въпрос не е в съответствие със Закона за прякото участие на гражданите.

Въпросът за допитването е: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Според Закона за пряко участие на гражданите не могат да се правят допитвания по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори, а въпросът за присъединяване към паричния съюз е уреден в договорите за ЕС.

Според юристи най-логичната стъпка ще бъде Конституционният съд да отправи преюдициално запитване до СЕС, тъй като само той може да тълкува договорите за съюза, където е уреден и въпросът за еврото. Това обаче вероятно допълнително ще удължи процедурата.

Според най-актуалното изследване на "Евробарометър" 49% от българските граждани подкрепят въвеждането на еврото, като също толкова - 49%, са против идеята, а 2% нямат мнение. Това е подобрение с 5 процентни пункта на подкрепата за еврото.

mediapool.bg