Кламер БГ - Новини: Историята с Борисов и "Барселонагейт" е приключена, обяви прокуратурата

Историята с Борисов и "Барселонагейт" е приключена, обяви прокуратурата

България

|
Вт, 19 Дек 2023г. 13:30ч.
Историята с Борисов и "Барселонагейт" е приключена, обяви прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Разследването за евентуална съпричастност на бившия премиер Бойко Борисов към историята с къщата в Барселона е приключило и не е установено той да има нещо общо. Това заяви пред БНР градският прокурор на София Илияна Крилова.

Делото вече бе прекратено по отношение на лидера на ГЕРБ. То обаче продължи по подозрения за евентуално пране на пари заради покупка на луксозен имот в Турция. Както за къщата в Барселона, така и за апартамента в Турция се смята, че са ползвани от бившата манекенка Борислава Йовчева.

От самото начало съмненията бяха за участие в схема за пране на пари от страна на Борисов. При събирането на доказателства обаче не е установено той да е бил замесен, обясни Кирилова.

Скараха се

Историята с "Барселонагейт" бе държана на трупчета от специализираната прокуратура години наред. Едва след като ГЕРБ и ДПС започнаха да настояват за оставката на бившия главен прокурор Иван Гешев, той си спомни за него. Ексшефът на държавното обвинение заяви, че наблюдаващият прокурор и негов състудент Стефан Христов е бил натискан да прекрати производството. След това делото бе иззето и в крайна сметка прекратено.

Междувременно се разбра, че дълго време по това производство не са извършвани никакви действия. Събирането на доказателства обаче е станало особено интензивно след разрива Гешев-Борисов. Бе поискан дори депутатският имунитет на бившия премиер. Той първо заяви, че няма да се откаже от защитата си, а след това се съгласи, но междувременно Гешев бе уволнен от поста, а прокуратурата изгуби интерес към Борисов.

Още по темата:

Гешев: Отстраниха ме, защото разбраха какво ще предприема по "Барселонагейт"

"Дали е настъпило нещо, което е накарало прокурора (наблюдаващия Христов б.р.) да се забърза, да се извършват претърсвания в домове на различни граждани, да се повтарят отново разпити на различни лица, аз не мога да му се бъркам във вътрешното убеждение...Моето лично впечатление е,е че наблюдаващият прокурор твърде късно разбра, че следва да разпитва повторно лица и неговото искане за сваляне на имунитета е по-скоро предложение до главния прокурор...", заяви Кирилова.

Тя припомни, че в искането за сваляне на имунитет е било описано и престъпление, за разследването на което е била изтекла давността. Градският прокурор на София говори и за самоцел на искането без да има достатъчно доказателства.

Приключихме

"Що се отнася за случая Борисов по "Барселонагейт", смятам, че е приключен. Защо? През цялото време, през което е работено по това дело, няма събрани доказателства, които да сочат, че именно Борисов е лицето, което е закупило въпросното жилище, предоставил го е като подарък. Това няма как да бъде доказано. Имаме и разкриване на банкова тайна, нямаме трансакции, които да проследим. Дали наистина е така, ако някой е искал да го докаже, това е следвало да стане много преди всичко, което се случи, т.е. известно е, че когато се разследва престъпление, би трябвало да се действа колкото се може по-бързо, за да не се прикрият след, да не се договорят свидетелите. Минавайки времето, се губят следите. Претърсванията, които бяха направени, не доведоха до нищо, не се откриха документи и веществени доказателства", каза Кирилова.

Тя допълни, че е изпратена молба за правна помощ до Турция, за да се съберат още доказателства. Към 15 декември няма данни тя да е била изпълнена.

mediapool.bg