Кламер БГ - Новини: "Атентатът" срещу Гешев е извършен с 2.5 кг взрив от чужбина

"Атентатът" срещу Гешев е извършен с 2.5 кг взрив от чужбина

България

|
Вт, 19 Дек 2023г. 15:00ч.
"Атентатът" срещу Гешев е извършен с 2.5 кг взрив от чужбина

Снимка: БГНЕС

Взривът срещу автомобила на бившия главен прокурор Иван Гешев е бил извършен с 2.5 кг взрив. Веществото е нитропента и не се произвежда у нас. До този извод е стигнала назначената през май експертиза от прокуратурата. Тя е дело на шест вещи лица, но не отговаря на един от най-съществените въпроси – могла ли е ударната вълна да премине през бронировката на колата на Гешев и да застраши живота му. За да се отговори на този въпрос, ще нужна допълнителна експертиза, направена чрез "компютърни модулации", заявиха от прокуратурата.

Работим по всички версии

Взривът избухна на 1 май в местността "Ярема" между София и Самоков. Първоначално прокуратурата излъга, че Гешев се е връщал от учебната база на яз. "Батак", където бил с младши прокурори. Впоследствие обаче се разбра, че главният прокурор живее във ведомствената вила "Регентска" в Боровец и редовно ползва маршрута от Самоков.

Гешев твърди, че това е бил опит за убийство. Същото казваше в първите дни на атентата и шефът на следствието, а в момента главен прокурор – Борислав Сарафов. Впоследствие той каза, че бил заблуден, че заедно с началника е пътувало семейството му. Тогава Гешев и Сарафов влязоха в конфликт. Първият бе уволнен, а вторият оглави държавното обвинение, макар и временно.

Веществото нитропента не се произвежда у нас, но в България има хора, на които е разрешено притежаването му, казаха още разследващите. Ако е внесено нелегално, ще става дума и за контрабанда. То е било поставено в самоделно взривно устройство, а експлозията е била активирана й чрез "електрически импулси".

"Работи се по абсолютно всички версии – от версията, че това е за да го накарат той да напусне поста, така и до последната възможна – инсценировка. След като приключи разследването, ще оповестим коя е единствената останала версия, по която се работи" , увери Христо Кръстев, говорител на градската прокуратура в София (СГП).

Шефката на СГП Илияна Кирилова уточни, че това не означава, че подозират Гешев в инсценировка. Проверява се всичко, за да не упрекне някой прокуратурата, че лансира само една версия.

Още по темата:

"Дрон на терасата, ощипана госпожица с охрана". Сапунката в прокуратурата продължава

Израелският експерт

Разследването на т.нар. атентат срещу Гешев почти бе опорочено още в първите часове. Тогава на местопроизшествието бе заведен "израелски експерт" от зам.-шефа на националното следствие Ясен Тодоров. Този специалист бе дал становище, че е извършен опит за убийство.

Присъствието му на мястото се превърна в истинска сага. Тодоров обясняваше, че той съвсем случайно бил в София по покана на израелска организация. Двамата обядвали когато разбрали за взрива и чужденецът предложил услугите си.

Впоследствие се появиха спекулации, че разследването може да е опорочено, защото имаше твърдения, че Гешев лично е разпоредил мястото да бъде огледано от израелеца. В крайна сметка прокуратурата реши, че проблем няма, защото чужденецът не е участвал в следствените действия и е огледал мястото от трийсетина метра разстояние.

mediapool.bg