Кламер БГ - Новини: Интересът расте: Над 20 000 искат български паспорт заради произхода си

Интересът расте: Над 20 000 искат български паспорт заради произхода си

България

|
Пон, 04 Дек 2023г. 16:41ч.
Интересът расте: Над 20 000 искат български паспорт заради произхода си

снимка БГНЕС

Общо 20 817 чужденци са подадели документи за придобиване на българско гражданство на основание българския си произход през тази година. Това става ясно от информация на правосъдния министър Атанас Славов в отговор на депутатски въпрос.

През тази година се наблюдава значително увеличение на интереса към българските паспорти на основание български произход. За цялата 2022 година са били 16 711, през 2021 г. – 15 809, а през 2020 г. са образувани 9639 преписки.

Най-много молби са подадени от турски граждани (5935), което е обяснимо предвид факта, че децата и внуците на изселниците от България по време на Възродителния процес имат право да кандидатстват за българско гражданство.

На второ място са молбите за гражданство от Украйна (3141), където има голяма българска диаспора. Следват молбите за гражданство от Албания (2992), Северна Македония (2990), Русия – 2261, Молдова – 1518, Сърбия – 1151, Израел – 361 и едва четири молби от граждани на Косово.

През миналата година най-много нови процедури за гражданство е имало по молби на граждани на Украйна (4508) и доста по-малко за граждани на Турция (3031), съобщава БТА.

Отделно през 2023 година има образувани общо 2695 процедури за придобиване на българско гражданство на основание обща натурализация. Става въпрос за граждани на Русия, Украйна, Армения, Ирак, Сирия, Афганистан, Ливан, както и за лица без гражданство, такива с хуманитарен статут и бежанци. По този ред на закона български паспорти могат да получат хора, които преди това са получили право на постоянно пребиваване в страната.

Всички кандидати за български паспорт трябва да минат през специална проверка на МВР и ДАНС за това дали представляват заплаха за националната сигурност.

Започнали са 1673 процедури за възстановяване на българското гражданство на хора, които преди това са били принудени или доброволно са се отказали от него заради наличието на чужд паспорт.

През 2023 година. са образувани едва 252 процедури за освобождаване от българско гражданство.

"Най-голямото забавяне в решаването на преписките за българско гражданство е за лицата от български произход“, коментира правосъдният министър.

Причината за това е големият относителен дял на тези молби, както и установените "множество случаи на представяне на подправени и неистински документи, с които е удостоверено основанието за натурализация – български произход".

Атанас Славов обяснява, че поради това Съветът по гражданството възлага допълнителни проверки по документите на кандидатите за паспорт, за да не се допуска натурализация на чужденци с подправени или неистински документи. Срокът, в който се извършват проверките на документите е около 8-9 месеца.

mediapool.bg