Кламер БГ - Новини: Изкуствен интелект ще открива течове на вода в София

Изкуствен интелект ще открива течове на вода в София

България

|
Нед, 26 Ноем 2023г. 09:09ч.
Изкуствен интелект ще открива течове на вода в София

Изкуствен интелект ще открива течове на вода в София

С помощта на български стартъп, сателитни снимки и карти на водоснабдителната инфраструктура концесионерът на столичната ВиК мрежа – "Софийска вода", е успял да открие десетки течове по своите водопроводи и да спести над 1 млн. куб. м вода, разказаха от дружеството пред журналисти. Сега в системата се вкарва изкуствен интелект за ускоряване на процеса за анализ на данните, а от мажоритарния собственик на концесионера – "Веолия", се очаква финансиране за превръщане на проекта в световен и прилагането му във всички 58 държани на шест континента, където работи мултинационалната компания.

Идеята на младежите от стартъпа "Сат Джио" дошла при разглеждане на сателитни снимки на София, на които забелязали, че има конкретни и специфично разположени места с много повече зеленина отколкото в съседство. Заподозрели, че става въпрос за подземни течове от довеждащи и главни водопроводи и потърсили "Софийска вода". При налагане на картите с мрежата на дружеството в тези региони, които не са в населените квартали, се оказало, че прекалено зелените петна съвпадат с водопроводи. Така от над сто подадени хипотетични места за аварии, истински се оказали половината от тях.

Дружеството обаче не е можело да ги засече дотогава, защото става въпрос за пренос на съществени обеми вода по тези системи и измервателните уреди, които отчитат по-големи количества, не успяват да отразят загубите от теча.

Сега този метод за установяване на пробиви в тръбите се използва постоянно от "Софийско вода", като вече за анализа на сателитните снимки се обучава изкуствен интелект. Идеята е този метод да се внедри във всички дружества на "Веолия" по света, разказа Любомир Филипов, директор стратегически партньорства и регулации в концесионера.

Спад на загубите под 40%

От 1999 г., когато Столичният общински съвет прави публично-частното партньорство за стопанисването на ВиК мрежата, до края на 2022 г. загубите на вода са намалели почти наполовина. През 2002 г. те са били 68.77 процента, а през 2010 г. стават 60.38 на сто. От влизането тогава на "Веолия" като мажоритарен собственик в "Софийска вода" до края на 2022 г. течовете вече са сведени до 39.27%, а целта на концесионера е до 2026 г. да намалеят до 33 процента. Това е средноевропейско ниво, а за България за сравнение средното ниво на загубите на вода в страната е 59 на сто, коментира Станислав Станев, зам.-директор на компанията. По думите му, благодарение на подменената мрежа и ремонти и реконструкции, днес се спестяват 40 млн. кубика вода годишно спрямо разхода преди 20 години.

Двойно по-малко аварии

Авариите по мрежата пък са спаднали от над 7 хиляди годишно през 2010 г. на около 3500 през 2022 г. и за тази година се бележи ново намаляване с около 13 на сто.

Най-голямата гордост на компанията обаче е това, че днес язовир "Искър" е пълен с вода, която би стигнала на столичани за пет години, дори и да няма откъде да влезе вода в него.

Станев припомни на клиентите на "Софийска вода", че ако искат може да идентифицират имотите си на сайта на компанията и така при аварии или планирани спирания на водата, ще получават SMS за прекъсването и предполагаемата му продължителност. Същото става и през мобилното приложение "Моята Софийска вода".

Нови 634 млн. лв. инвестиции и цел за климатична неутралност през 2026 г.

От 2010 г. досега "Веолия" е инвестирала в мрежата на София 700 млн. лв. , новите вложения след удължаването на концесията до 2034 г. се предвижда да са 634 млн. лв., каза изпълнителният директор на "Софийска вода Васил Тренев.

Компанията, която в момента произвежда електроенергия от получавания биогаз в пречиствателната й станция в Кубратово и с нея покрива 90 процента от нуждите си от ток, смята до края на 2025 г. да постигне пълна климатична неутралност, каза още той.

Тренев коментира още, че "Веолия" запазва проявения още преди години интерес към управлението на столичната топлофикация и ако новият управленски екип на София реши да проведе процедура за частен оператор, публично-частно партньорство или концесия, компанията ще участва в нея.

mediapool.bg