Кламер БГ - Новини: Иванчева и Петрова трябва да излязат от ареста в събота

Иванчева и Петрова трябва да излязат от ареста в събота

България

|
Пет, 21 Дек 2018г. 16:40ч.
Иванчева и Петрова трябва да излязат от ареста в събота

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, които от 8 месеца са арестувани по обвинение в подкуп, трябва да излязат от ареста на 22 декември по обяд. Заедно с тях ще бъде пуснат и соченият за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров.

Тримата ще бъдат под домашен арест, тъй като прокуратурата е оттеглила искането си освобождаването им да бъде спряно, заявиха адвокати по делото. Не е ясно с какви мотиви държавното обвинение се е отказало от последователните си искания за оставането на двете жени в килията.

Освобождаването бе постановено от съдия Иво Хинов в сряда. Той обаче реши, че то трябва да влезе в сила 3 дни по-късно, т.е. в събота. След изтичането им прокуратурата има още 4 дни, за да обжалва решението. Оттам обаче бяха внесли протест и срещу решението за промяна на мярката и искане то да бъде спряно след тридневния срок. Сега са се отказали от второто.

Иванчева и Петрова ще бъдат под домашен арест поне четири дни, тоест за Коледа. След изтичането им апелативният спецсъд трябва да вземе окончателно решение за мярката им. Ако съдиите от втората инстанция се разбързат, това може да стане най-рано следващия петък. Иначе имат 7-дневен срок за решение, т.е. то може да бъде поставено и след празниците.

Досега съдия Хинов на два пъти разпореждаше освобождаването им от ареста, но апелативният съд отменяше решенията му. При второто освобождаване съдията постанови то да влезе в сила незабавно. Втората инстанция обаче го спря и след това отмени решението му изцяло.

На Иванчева, Петрова и Дюлгеров няма да бъдат поставяни електронни гривни за наблюдение, въпреки че съдията постанови това да бъде направено. От министерството на правосъдието, което отговаря за системата, все още не са готови с изграждането й. "Към настоящия момент съществува техническа невъзможност за прилагане на електронен мониторинг по отношение на лицата с наложена мярка за неотклонение домашен арест", заявиха оттам.

mediapool.bg