Кламер БГ - Новини: Гешев: Независим прокурор е обида. Всички са независими! (Видео)

Гешев: Независим прокурор е обида. Всички са независими! (Видео)

България

|
Ср, 18 Дек 2019г. 13:25ч.
Гешев: Независим прокурор е обида. Всички са независими! (Видео)

Има опити за дестабилизиране на прокуратурата, от Венецианската комисия не са съвсем запознати с българското законодателство, а главният прокурор вярва в максимата на Васил Левски: "Дела трябват, а не думи". Терминът "независим прокурор" е обида, защото всички са независими.

С такива изказвания Иван Гешев официално встъпи в длъжност в сряда сутринта. Новият главен прокурор се закле в тържествената зала на съдебната палата в София и изрази увереност, че прокуратурата ще се отвори "към проблемите и болките на хората". До него неотлъчно беше неговият предшественик Сотир Цацаров, който поема позицията на шеф на комисията "Антикорупция" (КПКОНПИ).

Снимка: БГНЕС

Гешев специално благодари за подкрепата от колегите си в "тези трудни месеци" и добави, че благодарение на тях е станал главен прокурор.

"Бивши главни прокурори няма", заяви Гешев, обръщайки се към присъстващите в залата Васил Мръчков, Никола Филчев и Цацаров.

"Вярвам че прокуратурата ще стане по-открита за болките на хората и ще стане по-динамична. Ние знаем, че не сме безгрешни и първи няма да хвърлим камъка. Знаем, че ще е трудно и тежко, но то никога не е било друго. Това е единственото сигурно нещо което мога да обещая", каза той.

След кратката официална церемония Гешев даде да се разбере, че не харесва инициативата на президента Румен Радев, който започна консултации за промени в конституцията и разкритикува Венецианската комисия, че не била докрай запозната със ситуацията в България, но пък предлагала промени.

Чака ме най-тежкият мандат

"Чака ме най-тежкият мандат от всички", прогнозира Гешев и допълни, че държавата е стигнала предела, след който трябва да отговори на обществените очаквания за справедливост.

Наред с това прокуратурата била подложена на атаки и имало опити за нейната дестабилизация. Извършителите им – хора, които се притеснявали от закона или били засегнати от държавното обвинение.

Това е дежурното обяснение и се използва не само от прокуратурата. Преди няколко месеца бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев обясняваше, че срещу него има кампания от олигарси, които се страхували от комисията му. Всъщност, скандалът тръгна заради съмнения около имотите му, които така и не бяха изчистени. В крайна сметка той сам разруши незаконното си барбекю и замина консул във Валенсия.

Бившите главни прокурори Васил Мръчков и Никола Филчев. Снимка: БГНЕС

Аз не виждам проблем

Консултациите за конституционни изменения при президента Радев са започнали без да е ясно какъв е проблемът на прокуратурата и дали изобщо има проблем, обясни Гешев. Държавният глава обяви намерението си в деня, в който подписа указ за назначаване на новия главен прокурор и посочи един от мотивите си – отчетността на шефа на държавното обвинение приключва с избора му.

"Аз в момента виждам политически заявки в най-общ план, никой не е казал какво иска да променя в конституцията. Когато инициираш дебат, логично е да го инициираш, защото имаш някаква тема, а не да инициираш дебат, за да изясниш какъв е проблемът на този дебат. Когато стане ясно каква е темата на дебата, аз ще кажа моето лично мнение, а съм сигурен, че и прокуратурата ще каже своето мнение", заяви Гешев. След Нова година той смята да създаде съвет от юристи, от които щяло да се търси мнение.

Вие знаете ли какво е Венецианската комисия?

Венецианската комисия към Съвета на Европа, която препоръчва у нас да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор, не е съвсем наясно със ситуацията, обясни Гешев. Макар правителството да пое политически ангажимент да изпълни препоръките й, новият шеф на държавното обвинение показа, че те не му се нравят. Гешев дори се обиди от определението "независим прокурор", който би трябвало да разследва самия него, както предлага правителството.

"Всички прокурори са независими! Всички магистрати, включително и всички прокурори, базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Така че този термин "независим прокурор" е обиден към прокуратурата", заяви Гешев.

Той все пак се съгласи, че в някои от идеите на Венецианската комисия има логика. Гешев обясни, че ги приемал просто като идеи, а ангажиментът на правителството бил те да се изпълнят в рамките на българската конституция.

"Вие знаете ли какво е Венецианската комисия? Формално техните препоръки не са задължителни. В някои от тях има логика, други сочат, че не са изключително добре запознати с нашето законодателство", каза новият главен прокурор.

"Независимият прокурор" всъщност е идея на правителството. Веднага след лансирането се появиха множество мнения, че тя е противконституционна, тъй като по закон главният прокурор ръководи всички останали и е невъзможно някой да е независим от него. Преди дни стана ясно, че правителството е решило да поиска тълкуване от Конституционния съд дали идеята е в разрез с основния закон. От Венецианската комисия обявиха предложената от кабинета реформата за невъзможна.

Гешев с ръководителите на МВР и ДАНС, които подкрепиха избора му. Снимка: БГНЕС

Оттук насетне

Мандатът на главния прокурор е седем години, колкото е мандатът и на двамата председатели на върховните съдилища.

Преди ден стана ясно, че съдът е разпоредил на Софийската градска прокуратура да оповести каква работа е извършил прокурор Гешев от 2009 година досега. Публично известно е, че през последните четири години той работи основно като наблюдаващ прокурор по делото "КТБ"

Изборът на Гешев за главен прокурор предизвика множество протести, а в неговата защита бяха свикани демонстрации от проправителственото интернет издание "ПИК".

Протест срещу срещу прокурор Гешев ще има в четвъртък сутринта пред Висшия съдебен съвет, когато се очаква той за първи път да присъства на заседанието в качеството си на главен прокурор.

mediapool.bg