Кламер БГ - Новини: И военни се включиха в гасенето на пожар в близост до села в Хасковско

И военни се включиха в гасенето на пожар в близост до села в Хасковско

България

|
Вт, 13 Авг 2019г. 14:46ч.
И военни се включиха в гасенето на пожар в близост до села в Хасковско

Военнослужещи от хасковското формирование се включиха в гасенето на пожара между трите села Родопи, Любеново и Брягово, съобщи областният управител на Хасково Станислав Дечев.

20 военнослужещи, подготвени за борба с пожарите, участват в гасенето. На място, за да прокарва просеки е и тежкотоварна машина ВАТ, която е много ефективна при работа в труднодостъпни пресечени местности, какъвто е този район, допълни още Дечев.

Пожарът е пламнал вчера и е обхванал близо 3 000 дка. Фронтът му е 3-4 километра. От пожарната съобщават, че той вече е локализиран и се работи по окончателното му потушаване. Теренът е труднодостъпен. Късно снощи огънят е стигна на километър и половина от село Любеново.

На място са 10 противопожарни автомобила, три екипа от Държавно горско стопанство Хасково.

Няма опасност за хората от селата Любеново, Родопи и Брягово. Няма опасност и за техните имоти или стопанства, информират от Областна администрация Хасково.

Причините за пожара се разследват от полицията.

Според първоначалната информация пожарът е възникнал в землището на село Брягово и заради сухия терен и високите температури бързо се е разпрострял.

Работи се по версията за умишлен палеж. Причината за пожара е “човешка небрежност”, заяви шефът на хасковската пожарна Николай Вълчев, цитиран от БГНЕС. Според него е важно, че пламъците са овладени от наветрената страна. Той очаква да има усложнения в следобедните часове.

Районна прокуратура-Хасково наблюдава досъдебно производство за това, че по непредпазливост е запален чужд имот, при което вчера е възникнал пожар в горски и земеделски земи между селата Родопи, Брягово и Любеново, съобщиха от държавното обвинение.

По делото се извършват процесуално-следствени действия за изясняване на причините, като предстои да бъде направен оглед след пълното локализиране на пожара, допълват от прокуратурата. Освен това ще бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчни експертизи.

Същевременно огънят в базата на завод за преработване на отпадъци в с. Шишманци край Раковски е локализиран, информира пресцентърът на МВР. В гасенето на пожара, обхванал площ от около 2 дка, са участвали шест пожарни автомобила с 20 огнеборци, както и служители на фирмата.

Към момента в района има три пожарни автомобила и огнеборци. От замерването на въздуха не е установена концентрация на опасни частици, се подчертава в съобщението.

mediapool.bg