Кламер БГ - Новини: БСП настоява да започне обсъждането на бюджет 2020

БСП настоява да започне обсъждането на бюджет 2020

България

|
Вт, 13 Авг 2019г. 18:03ч.
БСП настоява да започне обсъждането на бюджет 2020

Председателят на БСП Корнелия Нинова призова всички партии обсъжданията за държавния бюджета за следващата година да започнат отсега, а не в последния момент.

"В момента се изготвя проекта за бюджет на България за 2020 г. в Министерството на финансите и вероятно той ще бъде копи-пейст на този от миналата година, пренаписан и сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ, както сме били свидетели, и край", каза тя.

Според Закона за публичните финанси крайният срок за внасяне на проектобюджета в Народното събрание е 31 октомври.

Социалистите вече били готови със своите предложения за бюджета. Нинова даде като пример Гърция - отпускат се 2000 евро на новородено дете; мислят за възстановяване на 13-та пенсия, отпускат се стипендии за майки студентки, за да стимулират младите семейства.

"Подобни мерки и политики от БСП многократно сме предлагали, винаги са били отхвърляни с аргумента, че това е популизъм. Не, не е популизъм. Това е грижа и поглед напред", каза Нинова.

По думите ѝ сериозният въпрос обаче е как ще се развиват общините. "Хората ги интересува дали ще има път от единия град до другия, дали ще работи общинската болница, водата ще поскъпва ли и дали ще се подобрява качеството ѝ. Тези въпроси минават през голямата политика", каза тя.

Според Нинова това са стратегически въпроси за развитието на България и за жизнения стандарт на българите, но политиците се плъзгат по повърхността в момента. по жълтите новини и интригите около местните избори, а не около същността.

Номинациите за кандидати на БСП за кметове продължават

Социалистите вече имат номинирани кандидати за кметове на местата, където конференциите на партията са минали. В над 120 общини обаче такива предстоят в последните дни на август и първата седмица на септември. На 3 септември ще има заседание на Националния съвет, който утвърждава кандидатите. "Така че до 10 септември вече ще сме в пълна готовност", каза Нинова, а после уточни, че до 15 септември ще са ясни всички кандидати.

По думите й е възможно да има и няколко заседания на пленума на партията, свързани с местните избори.

На въпрос каква е вероятността БСП да подкрепи или издигне за кмет на София омбудсмана Мая Манолова Нинова отговори, че това ще бъде решено от Градската конференция на БСП – София.

Самата Манолова все още не казва официално дали ще се включи в битката за София. Преди ден тя обяви, че ако се кандидатира за кмет, няма да разчита на партийна, а на гражданска подкрепа. БСП има определени очаквания към Манолова, която е бивш кадър на партията и има най-много номинации от столичните структури на социалистите.

Идеята на ръководството на БСП е да се повтори формулата с Румен Радев на президентския вот, който тогава беше издигнат от инициативен комитет. При Манолова обаче вероятно ще се търси по-широка подкрепа, включително от близки до десния спектър публични фигури.

mediapool.bg