Кламер БГ - Новини: Политическо наддаване между БСП и ГЕРБ около протеста на майките

Политическо наддаване между БСП и ГЕРБ около протеста на майките

България

|
Ср, 03 Окт 2018г. 15:16ч.
Политическо наддаване между БСП и ГЕРБ около протеста на майките

Протестът на майките на деца с увреждания, които блокираха “Орлов мост“ преди ден заради забавените промени в социалното законодателство, заформи нов фронт на противопоставяне между управляващите и опозицията, след като лично лидерът на БСП Корнелия Нинова оглави гражданското недоволство.

В сряда тя призова във “Фейсбук“ всички да подкрепят протеста на майките, защото “тяхната мъка няма цвят“. “Нека покажем на Борисов, че свърши времето, в което можеше с раздаване на милиони да купува послушание", призова Нинова.

Малко по-късно конфликтът управляващи-опозиция се пренесе пред палатковия лагер на протестиращите майки и продължи в пленарната зала. От БСП яхнаха недоволството на жените, които упрекват властта, че бави приемането на три ключови закона – за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. Докато от ГЕРБ се ангажираха с бързото им приемане и поканиха на среща в парламента в четвъртък заинтересованите страни за поредно сближаване на позициите.

Преди ден майките на деца с увреждания възобновиха протестите си заради неизпълнения ултиматум към властите до 1 октомври да са приети трите закона. Протестите ще продължат до приемането на исканията им, сред които са регламентиране на личната помощ с право на асистент за всеки човек с увреждане, индивидуална оценка на потребностите от социални услуги, единен орган, който да координира институциите в политиките за хората с увреждания.

Оказа се обаче, че постигнатият след месеци преговори крехък консенсус между различните организации на хората увреждания е бил разбит по време на съгласувателните процедури между ведомствата, поради което законопроектът за хората с увреждания беше изтеглен за преработване и това изостри напрежението.

Нинова оглави протеста

БСП се присламчи към протеста на майките още във вторник, когато депутатът Антон Кутев се появи на организираното от тях шествие с черна тениска с надпис “Системата ни убива“ - запазена марка на протестиращите майки.

В сряда лидерът на партията излезе с призив във Фейсбук всички да подкрепят протеста.

"Обещаните 150 млн. няма да решат проблемите, без промени в законите. Още през юли ние внесохме закона за личната помощ, изготвен заедно с майките. Два месеца и половина отлежава на бюрото на Караянчева. Досега можеше отдавна да е факт. Когато трябва да уредят някой бизнесмен, законите се приемат за 24 часа. А майките стоят четири месеца в палатките с децата си. Управляващите ги лъжат, разделят ги, противопоставят ги", коментира Нинова.

"Онзи ден на среща с тях една майка сподели, че някои от децата вече не са живи. Помните ли как започна всичко? Отказаха да ги пуснат в парламента на среща с нас, защото носели рекламни материали. Рекламните материали бяха надписите на гърдите им - “системата ни убива". Нека застанем до тях и им покажем, че няма да го допуснем. Системата може да се промени", коментира лидерът на БСП.

Нова среща в НС за сближаване на позициите

По-късно депутати от ГЕРБ и БСП отидоха при палатковия лагер на протестиращите майки, където започнаха политически пререкания, а омбудсманът Мая Манолова влезе в ролята на арбитър.

Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова покани протестиращите майки заедно с депутати от различни парламентарни групи, омбудсманът и ресорните министри на среща в парламента в четвъртък за сближаване на позициите.

Майките повториха тезата си, че настояват за реформи в социалната система, приемането на ключовите законопроекти, а относно обещаните от премиера Бойко Борисов 150 млн. лева повече в бюджета за догодина за социални политики, поискаха да знаят за какво точно ще се похарчат парите.

Те се опасяват, че това може да са поредните пари "излети в една бездънна яма“ без нищо реално да се промени.

Дариткова посочи, че това са бюджетните възможности и гарантира, че исканията за бързо разглеждане и ясна финансова обосновка на проектите ще бъдат предадени на социалното министерство. Тя очаква още следващата седмица да бъде предложен проектът на закон за хората с увреждания, който беше изтеглен за доуточняване, за да има конкретни текстове, които да се обсъждат, тъй като сега дискусиите са прекалено общи.

Спор между ГЕРБ и БСП пред палатковия лагер се пренесе и в НС

"Законите за хората с увреждания и за личната помощ са на финалната права", увери зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ).

Тук се намеси депутатът от БСП Антон Кутев, който попита ако законът за социалните услуги влезе в НС в края на ноември, как мерките ще намерят отражение в бюджета.

В ролята на арбитър влезе омбудсманът Мая Манолова, която от самото начало подкрепя с протестите и исканията на майките и се ангажира със заканодателна инициатива по тях.

"Нека да оставим политическите спорове и да седнем на една маса, за да намерим решение", настоя Манолова.

По-късно спорът между ГЕРБ и БСП се пренесе и в пленарната зала.

Кутев прочете декларация от името на парламентарната група на левицата, в която упрекна управляващите ,че не носят отговорност, когато поемат ангажименти. “Защо не сте го направили до момента (бел. ред. закона за социалните услуги/)- не е от липса на желание и пари, а защото не можете, нямате компетентността да го направите, защото девет години не можете да напишете ключов закон“, заяви Кутев.

“Факт е, че когато министър-председателят го няма в тази тематика, означава само едно - той е наясно, че вие ще се издъните и прехвърля върху по-ниските нива, за да изгърми бушонът. Вече се опита с министър Петков да го направи“, каза Кутев.

Светлана Ангелова пък обвини ГЕРБ са яхнали политически протеста на майките.

“Демагогията и лъжите са запазена визитна картичка за БСП“, коментира тя.

mediapool.bg