Кламер БГ - Новини: Хваната е избягалата боа в пловдивския мол

Хваната е избягалата боа в пловдивския мол

България

|
Вт, 05 Фев 2019г. 23:53ч.
Хваната е избягалата боа в пловдивския мол

Изчезнала от зоомагазин жълта анаконда от семейство "Боа“ вдигна на крак пловдивски мол във вторник, но късно вечерта бе открита от пожарникари и полицаи, които преди това отцепиха целия втори етаж на търговския център в търсене на влечугото.

Змията е била открита в западната част на сградата в една от вентилационните тръби, съобщи управителят на търговския център Стойчо Марков. Влечугото е изнесено извън сградата на мола, а договорът с наемателя на зоомагазина ще бъде прекратен.

Извършена проверка от регионалната екоинспукция установила, че

зоомагазинът все още се подготвял за откриване и в него си извършвал монтаж на аквариуми и терариумни клетки. Змията е била регистрирана още през 2013 г., но на 2 февруари била сменила собственика си, който също така бил наел магазина в търговския център, като законовият срок за пререгистрация е 14 дни.

Сигналът за изчезналото влечуго с дължина 1.30 метра и тежащо 8 кг е подаден към 11.30 часа.

Първоначалната информация бе за питон, но после собственикът на магазина обясни, че е мъжка боа. Първо на мястото в търговския център "Гранд“ пристигнали пожарникари, но тяхната помощ била отказана от наемателя на помещението. После по настояване на полицията те се върнали да участват в търсенето на змията.

Предполага се, че боата е успяла да се промъкне във вентилационната система на търговския център, а в един момент се провесила през решетка на тавана в коридора на търговския център, според очевидци.

"Беше страшно. Змията е огромна. Опашката ѝ висеше над вратата на магазина", разказва пред бТВ очевидец.

Пред сайта podtepeto.com работеща в търговския център жена разказа, че змията е избягала през нощта. Забелязана била първо от две дами, които излизали от тоалетната и лампата паднала пред тях, а змията увиснала отгоре. Охраната на търговския център 10-15 минути само гледала как влечугото виси от тавана.

Собственикът на зоомагазина и полицаи се опитваха да примамят змията с храна.

Докато успеят да я заловят, вторият етаж на търговския център беше частично затворен. Продавачите и собственици на магазини се притесняваха влечугото да не изпълзи над главите им през вентилационната система.

Участници в акцията по издирването на влечугото не можеха дълго да го открият, предполагаше се, че то пълзи по тръбите на отоплително-вентилационната система в окачения таван, но не се чуваше къде е. По-нареждане на ловците бе спряна музиката на етажа, а всички, които останаха в офисите и магазините си са били предупредени да гледат нагоре, пише podtepeto.com.

Вероятно става дума за вида боа удушвач, предположи директорът на пловдивския Природонаучен музей Огнян Тодоров, цитиран от БНР. По думите му това е вид, който доста често се отглежда в терариумите. Не е отровна.

Змията би нападнала и съответно ухапала човек, ако бъде директно предизвикана, каза още Тодоров. Тя може да живее близо 6 месеца без храна. Според учения издирването може да се превърне в сериозен проблем, а откриването на боата е "въпрос на късмет" в толкова голяма сграда.

В късните часове на вечерта обаче инцидентът, който можеше да коства сериозен отлив на клиенти на търговция център, приключи щастливо

Разкази на очевидци, публикувани от podtepeto.com:

mediapool.bg