Кламер БГ - Новини: В бюджета няма финансиране за отпадналия от плана за възстановяване протонен център

В бюджета няма финансиране за отпадналия от плана за възстановяване протонен център

България

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 16:03ч.
В бюджета няма финансиране за отпадналия от плана за възстановяване протонен център

Специалисти настояват държавата да осигури възможно най-бързо национално финансиране за проекта.

Финансирането на протонен център за хора с онкологични заболявания, което отпадна от плана за възстановяване и устойчивост, не е залегнало в бюджета за 2024 г. За това сигнализираха в отворено писмо специалисти, които са се обединили в инициативен комитет за изграждането му. Отпадналият от ПВУ проект бе на стойност 188 млн. лева, а правителството обеща центърът да се изгради с национално финансиране, тъй като е от ключово значение.

Протонната терапия е по-прецизна, по-малко инвазивна и щадяща спрямо стандартното лъчелечение и затова е особено подходяща при онколечението на деца. В момента тази терапия не е достъпна у нас и български пациенти търсят възможности за лечение с нея в чужди клиники.

Като мотив за отпадането на проекта от ПВУ властите изтъкнаха неговото забавяне. Специалисти в областта на онкологията и лъчелечението обаче се опасяват, че след отпадането на европейското финансиране за проекта, той има опасност да не се реализира никога.

"Историята на проекта за изграждането на първия на Балканите център за провеждане на протонна терапия за лечение на онкологични заболявания започна преди повече от четири години. Той бе създаден от медицински специалисти, премина през обществено обсъждане, бе подкрепен от здравни институции, бе част от Плана за възстановяване и устойчивост, щеше да получи финансиране от Европейския съюз. В крайна сметка проектът бе изваден от плана поради нелогични за нас причини и с ангажимента, че е възможно да получи национално финансиране. Проектът за държавен бюджет на Република България за 2024 г. е факт. Протонният център не е част от него и скоро няма да има такъв в България, ако не се ангажираме", се казва в отвореното писмо, което е подписано от около 40 водещи специалисти в областта на онкологията и лъчелечението, сред които проф. д-р Веселина Първанова, проф. д-р Здравка Валерианова, проф. д-р Иван Гаврилов, проф. д-р Иглика Михайлова, проф. д-р д-р Елена Пиперкова, доц. д-р Ася Консулова и др.

По техни данни протонният център ще разшири възможностите за лечение на около 600 онкоболни годишно с иновативна и доказано ефективна терапия.

"Този вид лъчелечение е изключително щадящ и с предимство за съседните на тумора развиващи се органи при деца, подрастващи и млади хора във фертилна възраст с благоприятна прогноза за пълно излекуване. Протонната терапия е метод на избор при лъчеворезестентни тумори, при които фотонното лечение на съвременни ускорители не може да постигне туморен контрол над болестта. Пациентите нямат достъп до подобна терапия на Балканския полуостров. Нашите сънародници пътуват в чужбина, за да се лекуват с тази терапия и се налага да плащат огромни средства", посочват специалистите.

По техни оценки България може да има работещ протонен център до 3 - 3.5 години, ако институциите изпълнят задълженията си към обществото да осигуряват лечение.

"България може да стане център за съвременно лечение на онкологични заболявания на Балканите. Това ще подобри и цялостния имидж на страната. След като се допусна проектът да бъде изваден от Плана за възстановяване и устойчивост, настояваме възможно най-скоро институциите да осигурят нужното финансиране", посочват те.

Не искаме и тази тема да остане нерешена напред във времето, както се случва с детската болница. Българските пациенти и българските деца имат право да получат внимание и грижа, за да могат да бъдат пълноценни за обществото и икономиката ни", казват специалистите.

Поради тази причина те се обединяват в Инициативен комитет за изграждането на Протонен център за лечение на онкологични заболявания. Освен изтъкнати специалисти към инициативния комитет се присъединяват и пациентски организации: Българска асоциация лимфедем и Федерация “Български пациентски форум”.

Пеевски призова финансовия министър да предвиди бюджет за протонния център

По-късно в понеделник председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова финансовия миинстър Асен Василев да се предвидят средства за протонния център в бюджета.

Пеевски поиска да се направят необходимите корекции в Закона за държавния бюджет преди внасянето му в Народното събрание, да се обезпечи ресурс, с който да започне изграждането на това ключово за лечението на онкологичните заболявания съоръжение.

"Отговорността към живота и здравето на българските граждани е най-важният ангажимент на министрите в правителството, което и да е то и ние няма да престанем да настояваме за изпълнението на тази отговорност, в името на хората", заяви Пеевски.

mediapool.bg