Кламер БГ - Новини: Здравният министър уволни шефа на мегаагенцията "Медицински надзор"

Здравният министър уволни шефа на мегаагенцията "Медицински надзор"

България

|
Ср, 09 Септ 2020г. 13:58ч.
Здравният министър уволни шефа на мегаагенцията "Медицински надзор"

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е освободил директора на мегаагенцията "Медицински надзор" Росен Иванов с мотив, че в нея се били открити множество нарушения. Като причина за решението на министъра се посочва извършена от дирекция "Вътрешен одит" проверка, която констатирала "редица нарушения и препоръчва смяна на ръководството на изпълнителната агенция". Първоначално не бе съобщено какви са откритите нарушения.

По-късно от министерството уточниха само, че е засечено неправомерно харчене на пари и управление на материални активи, съставяне на актове за нарушения и наказателни постановления със съществени недостатъци, а също и забавено изпращане към НАП за събиране на публични вземания.

Сред откритите пропуски в агенцията били още забавено регистриране в автоматизирана система за документооборота на агенцията. Откритити са били пропуски и при вътрешните правила на агенцията, включително разписани процедури, които не съответстват на нормативната уредба.

От самата агенция не коментират откритите нарушения.

За временно изпълняващ длъжността "изпълнителен директор" на агенцията е определен Мирослав Мутафчийски, досегашен заместник на Иванов.

Мегаагенцията е наследник на агенция "Медицински одит" и беше създадена в началото на 2019 година, като обединява в себе си всички дейности по регистрация на лечебните заведения, разрешителните за лечебна дейност, контрола върху медицинската и финансовата дейност на болниците. Тя погълна и дейността на Агенцията по трансплантациите.

mediapool.bg