Кламер БГ - Новини: Нов "ремонт на ремонта" на част от "Искърско шосе"

Нов "ремонт на ремонта" на част от "Искърско шосе"

България

|
Ср, 09 Септ 2020г. 14:25ч.
Нов "ремонт на ремонта" на част от "Искърско шосе"

София прави "ремонт на ремонта" в участъка на Исъкрско шосе" пред жп гара "Искър". По трасето рано сутринта в сряда се извършваше преасфалтиране с техника на фирмата "Щрабаг" и поръсване с вода, както изисква процесът. Приготвени бяха за поставяне отводнителни шахти на тротоарите, на които вече има изградени велоалеи, видя Mediapool.

Първо неправителствената организация "Спаси София" алармира за проблема късно вечерта във вторник.

"Нов ремонт на ремонта - този път на бул. "Искърско шосе", само 10 месеца след предишния ремонт. Новият асфалт по цялото пътно платно около Гара Искър е изкъртен, тъй като всички шахти са пропаднали. Според работниците, под шахтите е имало кухини с дълбочина от около един метър и единственият начин за закърпване на положението е ново затваряне на булеварда", посочи в свой пост във фейсбук организацията.

От неправителствената организация още риторично питат кой ще поеме лична отговорност от страна на Столичната община, която в ролята си на възложител, трябва да защитава публичния интерес.

Столична община ще наказва изпълнителя

В сряда от Столична община признаха за проблема в отговор на запитване на Mediapool.

"Столичният надзор и Столична община не са приели изпълнението на дъждоприемните шахти по пътното платно на бул. "Искърско шосе" от ул. "Илия Бешков" до ул. "Димитър Пешев". Изпълнителят е върнат за своя сметка да извърши укрепване на всички шахти и цялостно преасфалтиране на поочения участък", посочиха от там.

След това уточниха, че укрепването на шахтите и цялостното преасфалтиране за участъка струва 138 418 лева. "Тези дейности трябва да се извършат преди полагането на последния износващ слой асфалт", заключават от общината.

Проблемът установен преди зимата на 2019 г.

На въпрос на Mediapool кога за първи път е установен проблемът, след като действително ремонт на този участък последно бе правен преди 10 месеца, от общината посочиха, че знаят от късната есен на 2019 година.

"Последно по този участък е работено през миналата година, до началото на зимата. Столична община е установила, че нещата с тези съоръжения не отговарят на изискванията, но нямаше как да накара изпълнителя през зимните месеци да го преработи, защото времето не позволява. През тази година строителите продължиха да работят по бул. "Асен Йорданов", т.е. по продължението "Шипченски проход". И сега, когато работата по "Асен Йорданов" е към края си, ги връщаме да преработят въпросния участък", посочиха от общината.

Изпълнител на ремонтните работи е консорциум "Щрабаг-Трансгео" ДЗЗД, който спечели обществена поръчка на Столична община за 8.1 млн. лв. без ДДС.

Строителните работи обаче обхващат редица дейности - рехабилитация на бул. "Асен Йорданов" и на ул. "Искърско шосе", включително трамваен релсов път и контактна мрежа по бул. "Шипченски проход" и бул. "Асен Йорданов", пише в обществената поръчка на сайта на Столична община.

mediapool.bg