Кламер БГ - Новини: Борисов гневен на ЕК: Какво им несвободно на медиите?!

Борисов гневен на ЕК: Какво им несвободно на медиите?!

България

|
Ср, 14 Ноем 2018г. 13:53ч.
Борисов гневен на ЕК: Какво им несвободно на медиите?!

Премиерът Бойко Борисов поиска незабавен дебат за свободата на медиите в България с участието на ресорни еврокомисари. Състоянието на медийната среда в България е един от основните акценти в новия мониторингов доклад на ЕК за съдебната реформа и борбата с корупцията.

"Знам, че има страни, в които 2-3-5 пъти в годината се правят карикатури за премиер, за президент – в България това е всеки ден" коментира Борисов в сряда в началото на правителственото заседание и заръча на външния министър Екатерина Захариева да уреди участието на еврокомисари.

"На кого какво е забранено? Олигарх създал си медия, за да защитава това, което е откраднал, изведнъж ние не трябва да го пипаме този олигарх, който и да е той, говорим по принцип", продължи да се възмущава премиерът, но без да посочва имена.

Той изтъкна, че всеки подсъдим може да си направи електронен сайт в рамките на часове и да се оплаче от липса на медийна свобода.

"Няма нещо, което в тази тема да ни притесни, няма информация, няма каквото и да е нещо да е скрито в България и да не е публикувано, напротив фалшиви и жълти новини - колкото искате", каза Борисов и допълни: "Нещо повече, аз съм участвал в публични срещи на най-опозиционните медии".

Борисов заяви, че членовете на кабинета и правителството като цяло нямат не просто желание, а и възможност да оказват влияние на която и да е медия. Не може ние да сме обсадени седмици наред и в същото време по "живи" връзки да се показват средни пръсти, да се наричат членове на кабинета "мърша", "боклуци" и в същото време някой да излезе и да каже, че няма свобода на медиите, коментира Борисов.

ЕК констатира, че медийната среда е пречка за реформите

Европейската комисия е повдигала въпроса за медийната свобода у нас и в предишни свои доклади, но сега темата се откроява по-отчетливо.

"Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от Механизма за сътрудничество и проверка, и като цяло е основа за по-добро управление", се казва в доклада. При представянето му във вторник зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс също акцентира върху този проблем.

"Медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт на фона на целенасочени атаки срещу съдии в някои медии, свързани с непрозрачни интереси и трудности при намирането на ефективни средства за правна защита", се казва още в документа, който обаче се въздържа да споменава имена. За всички е ясно обаче, медиите, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски, са впрегнати в пропагандна война срещу всеки магистрат, дръзнал да критикува статуквото в системата, олицетворявано от главния прокурор.

Бойко Борисов и управляващото мнозинство упорито неглижират всички досегашни констатации на международни организации за срива на медийната свобода в България. Отговорът на Борисов винаги е бил в духа на това, което казва и сега.

ДПС: Ако законът "Пеевски" бе приет по-рано, нямаше да има критики

Критиките на ЕК имаха отглас и в парламента, където депутатът от ДПС Йордан Цонев, съавтор на медийния закон "Пеевски", упрекна управляващите за недостатъчно бързото гласуване на закона, който вече е факт.

"Ако управляващите не бяха бавили закона, който ние внесохме с колегата Пеевски, колегата Хамид и колегата Кръстева; ако той беше приет преди няколко месеца, той щеше да бъде отразен в доклада и абсолютно сме убедени, че нямаше да има тези критики поне по отношение прозрачността на медийната среда", коментира Цонев пред репортери.

Законопроектът "Пеевски" бе внесен през февруари, но окончателното му приемане с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" се случи на 1 ноември, като междувременно текстовете бяха коригирани от авторите си.

"За свободата на словото - там имате думата вие, колеги, а не ние", обърна се Цонев към към журналистите в парламента.

Представителите на ГЕРБ се солидаризираха с мнението на премиера, че медийната среда е въпрос на самоконтрол от страна на медиите и недопускане на автоцензура.

Цонев обаче реши да даде своя интерпретация на критиките в европейския доклад, където според него са намерили отражение случаите на "влияние на издадели върху определени журналистически мнения".

Цитираният от него случай е отпреди четири години и странно защо не е попаднал в радара на евроекспертите по-рано.

"Помните случаите с изтеклите мейли, в които издателите на групата "Капитал" нареждаха на журналистите какви трябва да бъдат позициите и признаваха, че участват в назначението на изпълнителната власт. Всички тези неща виждате, че са отразени в доклада. Те не са пропуснати. И когато ние сме критикували, се оказа, че сме имали някакво право, макар и мъничко. Всички трябва да се замислим", допълни още Цонев.

ДПС изтъкна заслугите си за съдебната система и позитивния доклад

Той и колегата му Хамид Хамид дадоха похвалиха цялостните изводи в евродоклада, чийто тон е по-мек от предходните и се очаква да бъде стъпка към прекратяване на евромониторинга в този му вид.

Хамид изтъкна, че ДПС има голям принос за състоянието на съдебната система.

"ДПС участва активно във всички предложения и законопроекти, ние сме съвносители на много от законопроектите или наши предложения са подобрили нормативната база", заяви каза той и добави: "Искам да подчертая и приноса на всички съдии и прокурори, на ВСС - голяма част от положителната оценка на ЕК се дължи на тях, защото демонстрираха желание за реформа, както и на КПКОНПИ, оценките за която са положителни, да оставим да си върши работата".

В заключение ДПС обяви доклада за добър, обективен и отчитащ очевидния напредък на страната.

mediapool.bg