Кламер БГ - Новини: Заплашена да остане без кола от НСО, Манолова тръгва с влак и автобус

Заплашена да остане без кола от НСО, Манолова тръгва с влак и автобус

България

|
Пет, 02 Ноем 2018г. 19:17ч.
Заплашена да остане без кола от НСО, Манолова тръгва с влак и автобус

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че започва да пътува с влак и автобус, за да изпълнява задълженията си – да се среща с хората. Това е отговорът й на намерението на властта да й отнеме служебния автомобил на НСО, който тя ползва.

Първата приемна на омбудсмана е по линията София – Варна, първи вагон, втора класа, купе №2, съобщи Манолова в петък пред БНТ.

Вероятно вече управляващите са се усетили, че с решението си да я свалят от служебния автомобил, й правят голяма услуга, доближавайки Манолова още по-близо до народа и помпайки рейтинга й.

Преди ден финансовият министър Владислав Горанов заяви пред бТВ, че НСО е "една скъпа таксиметрова компания и точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява". По думите му, няма данни за заплаха срещу Мая Манолова, затова тя не ползва охрана, а само кола и шофьор. Горанов уточни, че "няма нищо целенасочено срещу омбудсмана".

"Единствената реформа в бюджета на Националната служба за охрана (НСО) се изразява в отнемането на автомобила на омбудсмана. Всеки може да погледне Параграф 14. Аз не бих повдигнала тази тема, не съм я повдигала до момента, изглежда ми прекалено дребна на фона на проблемите, които имат гражданите", отвърна му задочно Манолова.

Тя уточни, по този повод са й се обадили десетки хора, както приятели, така и непознати. Предложили й да я возят безплатно. Готов да й окаже помощ бил дори и заместник -омбудсманът на Македония, който е на посещение у нас, посочи Манолова.

"Аз обмислям дали, ако това е толкова сериозен проблем, да не се откажа предварително. Мога например да ползвам и обществения транспорт. Следващата седмица трябва да бъда във Варна. Ще пътувам до там с влак. Вярно е, че ще ми отнеме доста часове, но ще направя приемна докато пътуваме, ще обявя предварително в колко часа на коя гара ще е влакът и хората ще се качват, за да споделят проблемите си", каза Манолова.

По-късно в съобщение до медиите Манолова обяви, че първата й приемна ще е в първи вагон, втора класа, купе №2 по линията на влака София – Варна в понеделник – 6 ноември. Посочи и телефон за записване за приемната - 02 81 06 955.

"Не знам какво да правя с парите, които ще дадат за билети. Може би да ги пратя на финансовия министър, все пак, да ги осребри, защото това ще оскъпи услугата", коментира още Манолова.

"Той (Владислав Горанов – бел. ред.) изглежда интелигентен човек, изглежда, разумен човек. Това е абсурдно изказване, защото за мен автомобилът е работно средство, с което успявам да се отзова бързо при гражданите, които го очакват от мен", допълни тя.

Интересно ще е, ако в крайна сметка управляващите се откажат от поправката "Манолова" в бюджетния закон, дали омбудсманът ще продължи да ползва автомобил и шофьор на НСО.

Манолова, която е бивш депутат от БСП, изрази разочарованието си от политиците, които се опитват да й пречат да си върши работата: "Губи се много излишна енергия да се чудят какво да измислят, за да не съм при хората на терен. Но нали сте наясно, че аз със служебен автомобил, с обществен транспорт, с градски транспорт, с влак, моята работа ще си я свърша и никой не може да ме спре".

След приемната във влака в 15:30 часа общественият защитник ще се срещне с бивши служители на фалиралата авиокомпания "Ер Виа" във връзка с неизплатените им заплати в Областна администрация на Варна.

По-късно омбудсманът ще разговаря и с ръководствата на Окръжния и Районния съд в морския град във връзка с предложенията за създаване на специализирани съдебни състави и щадящо правосъдие по отношение на деца в родителски конфликт.

Попитана дали обмисля да прави политическа кариера, или да се кандидатира за някой пост, Манолова отговори, че никога действията й не са били на тъмно, тайно, зад кадър или непрозрачно и ако реши да се кандидатира за някой друг пост в държавата, ще го обяви публично.

"В момента имам още две години мандат. Две години хората очакват от мен да решавам техните проблеми. Това правя всеки ден и всяка минута", каза Манолова.

През лятото тя е сменила адресната си регистрация от Кюстендил в София, което беше изтълкувано от политическите й опоненти като знак, че може да се включи в надпреварата за кмет на София на предстоящите местни избори през есента на 2019 г.

На парламентарните избори през 2014 г. Мая Манолова обикаляше избирателния си район в Кюстендил с кемпер и агитираше да гласуват за нея. "Това ново информационно средство е начинът, чрез който ще стигнем до всеки човек. Кампанията е с и за хората. Измислили сме този нестандартен начин да стигнем до всяко село, до всеки градски квартал, до всяко семейство. Нашите послания са изключително важни за хората и най-добрият начин да ги чуят е да ги чуят от нас лично", каза тогава Манолова.

В началото на 2015 г. тя пътуват с влака до Мездра, като по този начин протестира срещу намерението на управляващите от ГЕРБ да спрат 138 влака.

mediapool.bg