Кламер БГ - Новини: Цветанов: Няма обществено настроение за предсрочни избори

Цветанов: Няма обществено настроение за предсрочни избори

България

|
Съб, 03 Ноем 2018г. 12:08ч.
Цветанов: Няма обществено настроение за предсрочни избори

Няма обществено настроение за предсрочни избори, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той посочи пред Нова телевизия, че не обвинява опозицията за проваленото заседание на парламента в петък, когато не бе събран необходимият кворум.

"Кворумът е задължение на управляващото мнозинство. Бих могъл да ги укоря за това, че петък е пленарният ден на опозицията. Тогава се осигурява парламентарният контрол върху изпълнителната власт. Когато говориш, че искаш да бъдеш някаква алтернатива и да предлагаш други модели, трябва да бъдеш в парламента”, коментира Цветанов.

Последните ангажименти на правителството към майките на деца с увреждания ще бъдат изпълнени, допълни още бившият вицепремиер.

"В средата на декември ще бъдат приети законодателните промени, за да може в новия бюджет, който ще бъде приет, да има заделени 150 млн. лв. за социалната политика, свързана с децата с увреждания”, обясни Цветанов.

Според бившия вътрешен минситър акцията в агенцията за българите в чужбина, при която бяха арестувани председателят Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов, е доказателство за политическа воля да се дадат на институциите пълни гаранции да работят.

"Нека да е ясно, че за да се получи българско гражданство, има много институции. В крайна сметка като се подготвят документите, вицепрезидентът е този, който подписва получаването на българско гражданство“, посочи Цветанов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира от своя страна, че "Ако ГЕРБ и "Обединени патриоти" не се свалят сами от власт, няма кой да го направи".

"Българският избирател е приел сегашната коалиция на "Атака“ с ГЕРБ, след като години наред е искал да го управлява Борисов и ГЕРБ, а не Сидеров и "Атака". Едно обаче е да паднеш от власт заради неразбирателство между патриотите, а друго – защото си уличен в тежка корупция или нечовешко отношение към хората", коментира той пред "Фокус".

"Аз мисля, че сега е моментът – точно във връзка с тези скандали, да се преосмисли поведението и на моите партньори. Аз съм им го казвал и в очите, рискувайки пак да бъда острия камък, който не мели брашно, но трябва да им го казвам, защото властта успива. Всъщност тя е най-големият тест. Стигнеш ли на някаква властова позиция, тогава се проверява що за човек си. Ако се самозабравиш, ако решиш, че трябва да подмяташ и подритваш хората, рано или късно приключваш. Дали смяташ, че си голямата работа, защото си там някъде, и че си безсмъртен, защото си просто във властта – не. А в изпълнителната власт трябва в коридорите над всяка стая да се сложи старият латински надпис “Memento mori”, което означава "Помни, че си смъртен“. Може пък и да помогне”, коментира Волен Сидеров

Той определи като типично за нашето общество да се превръща в маса от пластелин, който лесно може да бъде мачкан.

"Но ако то се втвърди и стане тухла, няма как да бъде мачкано", допълни той.

Според него перспективите пред България са "да се възпита поколение с по-самостоятелно мислене, защото без събуждане на духа, системата ще възпроизвежда бели мишки в лаборатория, а не мислещи хора".

mediapool.bg