Кламер БГ - Новини: Забавянето на ремонтите в центъра на София ще струва милиони на строителите

Забавянето на ремонтите в центъра на София ще струва милиони на строителите

България

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 08:00ч.
Забавянето на ремонтите в центъра на София ще струва милиони на строителите

Забавянето на ремонтите в центъра на София ще доведе до санкции за строителите. Сн. Mediapool

Центърът на София се ремонтира от години и все не е готов. Сроковете за обновяването на пространствата около Народното събрание, Военния клуб, храмът "Александър Невски", улиците "Шишман" и "Шести септември" отдавна са изтекли. Работата обаче още не приключила.

Заради забавянето строителите, изпъняващи проектите, трябва да бъдат глобени. Крайната сума на санкциите към момента е ясна, но ще е милиони левове.

За изоставането потвърждават и досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова, както и новоизбраният Васил Терзиев. Фандъкова уточни, че екипът на Терзиев ще трябва да пресметне и наложи санкциите, тъй като това става при завършването на строителството. Васил Терзиев пък посочи, че определянето на санкциите по тези контракти ще е една от спешните му задачи, след като встъпи в длъжност. Той поема официално кметския пост днес.

Санкциите - до 30% от стойността на договорите

Според договорите със строителите, неустойката при забавяне е 30% от стойността на забавения етап от проекта.

Според общинския съветник от "Спаси София" Стефан Спасов за забавянето на ремонтите по ул. "Шишман" и ул. "Шести септември" от сега е ясно, че санкцията ще е около 1.5 млн. лева. Там изпълнителят "Парсек" не е приключил в срок и двата етапа от проекта и ще трябва да бъде глобен с 30% от стойността на договора, която е 5.35 млн. лева без ДДС.

Останалата част от центъра се ремонтира от "Трейс груп холд". Проектът е разделен на множество и етапи и към момента не е ясно кои от тях са забавени и кои – изпълнени в срок. Затова Спасов обясни, че точната глоба по този договор ще е ясна, след като новият кметски екип поеме властта. Максималната санкция по договора за близо 16.6 млн. лева е около 5 млн. лева.

Всичко трябва да е готово до седмици

В същото време и двата ремонта трябва да бъдат готови преди края на годината, тъй като се финансират с пари от ЕС. Крайният срок за усвояването на парите по проекта изтича в края на 2023 г. Йорданка Фандъкова обясни пред Mediapool, че засега няма опасност от загуба на еврофинансиране.

Ремонтите в центъра на София започнаха с обновяването на ул. "Граф Игнатиев" и през цялото време бяха съпътствани от проблеми. Постоянно се налагаше вече готови участъци да се правят наново заради калпаво изпълнение. Последният пример е пренареждането на малък участък от жълтите павета в района на Народното събрание.

Финансовата инспекция пък откри съмнения за измами и нередности при изпълнението на проекта. Той стана обект и на разследване на Европейската прокуартура.

mediapool.bg