Кламер БГ - Новини: Решение за е-рецептите ще се вземе при премиера

Решение за е-рецептите ще се вземе при премиера

България

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 13:41ч.
Решение за е-рецептите ще се вземе при премиера

Министър Христо Хинков.

Министерството на здравеопазването ще представи проекторешение относно електронните рецепти за антибиотиците, което трябва да бъде обсъдено на среща при премиера с участието на съсловните организации на лекарите и фармацевтите и фирмата разработчик "Информационно обслужване". Това съобщи в понеделник министърът на здравеопазването Христо Хинков. Очаква се срещата да се състои през тази седмица.

Идеята е да се позволи паралелното използване на хартиена и електронна рецепта за антибиотиците за определен период от време. Хинков посочи, че връщането на хартиените рецепти може да стане за определен срок и само за антибиотици.

"Да се даде възможност на алтернативни изписвания на електронна или хартиена рецепта, като има една възможност самата хартия рецепта да се електронизира през аптечната мрежа - или сканиране или качване от техният дневник за продажби, така че да има възможност да се качват тази хартиена рецепта в Национална здравноинформационна система (НЗИС), което е основното, което ни трябва на нас", каза Хинков.

Задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет бяха въведени на 16 октомври.

Въпреки че възможността за издаването им е от 2 години, задължителното им влизане в сила за двете групи лекарства беше съпътствано със софтуерни проблеми и допълнително беше спънато от липсата на много медикаменти на пазара, както и от съпротивата на лекарското съсловие.

Миналата седмица зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов съобщи, че МЗ е готово да позволи паралелно използване на хартиени и е-рецепти за 2 месеца.

Това се очаква да се случи с промените в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, с които ведомството вече предложи гратисен период за ползване и на хартиени рецепти от спешните медеции до 1 март 2024 г.

Срокът за обществено обсъждане на предложените промени изтече на 8 ноември, като в следващите дни постъпилите предложения трябва да бъдат обобщени.

mediapool.bg