Кламер БГ - Новини: За ден 250 от войната: "Четем за свободата" пред паметника на Съветската армия в София

За ден 250 от войната: "Четем за свободата" пред паметника на Съветската армия в София

България

|
Пон, 31 Окт 2022г. 15:18ч.
За ден 250 от войната: "Четем за свободата" пред паметника на Съветската армия в София

снимка: БГНЕС

Пред паметника на Съветската армия в София в понеделник се проведе арт акция "Четем за свободата“.

Тя е посветена на 250-ия ден от началото на войната на Русия в Украйна.

На стълбите пред паметника са залепени корици на книги като "1984" на Джордж Оруел, "Всичко свое нося със себе си" на Херта Мюлер, "Задочни репортажи за задочна България" на Георги Марков, "Русия на Путин" на Анна Политковская, "Архипелаг ГУЛАГ" на Александър Солженицин, "Пътувания из Украйна и Русия" на Йозеф Рот, "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков, както и "Време секънд хенд" на Светлана Алексиевич.

Български автори пък четоха избрани откъси от книги. В литературното четене се включиха писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Георги Бърдаров, проф. Амелия Личева, Светлозар Желев.

На самия паметник с червена боя е задраскан надписът "На съветската армия освободителка от признателния български народ".

През годините паметникът на Съветската армия многократно е бил драскан и поливан с боя, но след войната на Русия в Украйна случаите зачестиха.

Събитието "Четем за свободата" е организирано от Столичната община, а общинските съветници от БСП, която често изразява проруски позиции, обявиха инициативата за "спорна" и поискаха да разберат колко струва на софиянци арт акцията.

mediapool.bg