Кламер БГ - Новини: Местят 20 000 украински бежанци от хотели в държавни бази

Местят 20 000 украински бежанци от хотели в държавни бази

България

|
Пон, 31 Окт 2022г. 16:13ч.
Местят 20 000 украински бежанци от хотели в държавни бази

Местят 20 000 украински бежанци от хотели в държавни бази

Правителството взе решение за продължаване на помощта на гражданите от Украйна. Около 20 000 бежанци, които сега са настанени в частни хотели, ще бъдат преместени в държавни бази. Това трябва да стане в 15-дневен срок - до средата на ноември, стана ясно от думите на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и на служебният министър на туризма Илин Димитров след заседанието на Министерския съвет.

"Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави - Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила", обясни Демерджиев.

По този начин служебното правителство прави всичко необходимо, за да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през настоящия зимен сезон, каза Демерджиев. Според него новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема.

Към 27 октомври в България има около 20 000 украински бежанци, настанени в частни хотели, сочат данните на МВР. Общо в България пребивават около 50 000 украинци. По-голямата част от тях са наели квартири или са настанени при близки и познати.

От началото на войната на Русия срещу Украйна, която избухна на 24 февруари, досега през страната ни са преминали общо 223 000 украинци, сочат още данните на МВР.

България отделя значителни финансови средства, за да помага на бягащите от войната в Украйна. Дотук са изплатени близо 523 млн. лева, като 200 млн. от тях са за сметка на държавния бюджет, а останалите - по европейски програми и фондове, които са преструктурирани, заяви служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Не оставяме никого на улицата. Нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи", допълни той.

Служебният минтистър на туризма увери хотелиерите, настанили украински граждани, че ще им бъдат изплатени всички суми.

"До края на тази седмица ще бъдат входирани, включително и за септември, всички безспорни плащания, които сме начислили. Оттук нататък програмата ще бъде отворена, в рамките на 15 дни, те да подадат жалби. Те ще бъдат разгледани и на всяка една ще бъде отговорено индивидуално", обясни Илин Димитров реда за изплащане на хотелиерите.

Министерският съвет се събра на заседание днес, за да разгледа проекта на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

mediapool.bg