Кламер БГ - Новини: Жертвите на коронавируса у нас станаха 14, случаите са вече 485 (обновена)

Жертвите на коронавируса у нас станаха 14, случаите са вече 485 (обновена)

България

|
Пет, 03 Апр 2020г. 18:43ч.
Жертвите на коронавируса у нас станаха 14, случаите са вече 485 (обновена)

Още трима мъже и една жена са починали от усложнения, причинени от коронавирус, с което смъртните случаи в страната станаха 14.

Това съобщиха в петък от националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването. Общият брой на потвърдените у нас случаи на Covid-19 e 485 души. Досега 30 души са оздравели и са изписани след болнично лечение.

Трима мъже и жена починаха последното денонощие

Единият от починалите е мъж на 81 г. с доказан Covid-19, хоспитализан преди 7 дни в университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора в тежко състояние и много бързо развиваща се двустранна пневмония. Той е бил с диабет, двустранна бронхопневмония и дихателна недостатъчност. Рано в петък в "Пирогов" е починал и мъж на 58 години. Пациентът е постъпил вчера в лечебното заведение с много тежка форма на двустранна пневмония и дихателна недостатъчност. По-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха и за трети мъж, който е починал в болницата в Кюстендил. 83-годишният мъж е починал след мозъчен инсулт. Той е страдал от хронична лимфолевкоза (раково заболяване на кръвта), артериална хипертония, развил е и пневмония. Пациентът е хоспитализиран в кюстендилската болница на 13 март заради пневмонията. В петък в късния следобед от "Александровска" болница беше съобщено, че в лечебното заведение е починала 83-годишна жена с Covid-19. Тя е страдала от артериална хипертония и диабет.

Настанените под лекарско наблюдение в болница са 173, а 21 от тях са интубирани. Средната възраст на починалите до момента в България е 62.8 години.

Средната възраст на излекуваните пациенти е 47 години. От тях 20 души са мъже, а 10 - жени. Най-младият излекуван е на 27 години, а най-възрастният на 80. Към 3 април 275 от регистрираните у нас случаи на коронавирус у нас са на мъже и 210 на жени.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 21; Варна – 23; Велико Търново – 4; Видин – 2; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 13; София – 292; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

Общият брой на потвърдените случаи на медици е 22 души.

В четвъртък вечерта в "Пирогов" със съмнения за коронавирус е постъпил и арестант. Резултатите му все още не са готови. В болницата е приведено и 4-годишно дете в Велико Търново с тежка пневмония.

От "Уникредит Булбанк" съобщиха в петък, че един от заразените е техен служител. Оттам припомниха, че са предприели редица защитни мерки. Във филиалите клиентите са приканени са спазват препоръчаната от властите дистанция от 2 метра един от друг и от служителите. Банката е осигурила на служителите на първа линия защитни маски и ръкавици. Банката е увеличила и лимита за безконтактно плащане без въвеждане на ПИН на 100 лв., за да сведе до минимум контакта на клиентите с всякакви повърхности при покупка и др.

От ГЕРБ искат да си платят

Председателят на парламента Цвета Караянчева се е обадила на Мутафчийски и е заявила, че от парламентарната група на ГЕРБ искат да си платят направените им тестове. Всички народни представители бяха спешно изследвани, след като стана ясно, че Хасан Адемов от ДПС е дал положителна проба. В резултат бяха открити още двама болни – шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и Даниела Малешкова.

"За другите групи не мога да отговоря", каза Мутафчийски.

По-късно от ДПС също заявиха, че ще си платят изследването. Същата заявка направи и премиерът Бойко Борисов, който се възмути, че журналистите издребняват с въпроси кой ще плати тестовете на депутатите и министрите.

По-рано Мутафчийски каза, че досега никой не си е плащал за излседване в болниците. Той припомни, че още през февруари във ВМА бе обявена цена от 200 лв. за тест по желание. След това, по препоръка на премиера Бойко Борисов, тази практика е спряна. В момента се работи основно с дарени тестове, така че държавни пари на практика не се харчат, каза Мутафчийски.

От днес се изследват спешните медици

Масовото изследване на депутати съвпадна с писмо на асоциацията на спешните лекари, от което става ясно, че персоналът на "Бърза помощ" не се изследва, макар че всички са изложени на висок риск. Часове по-късно, в петък сутрин, Мутафчийски обяви, че започват тестове на тези медици. Според него в столичната спешна помощ и досега са се изследвали. Той обясни, че в петък във ВМА ще бъдат тествани 40 души.

mediapool.bg