Кламер БГ - Новини: МО: Всички изтребители F-16 трябва да са доставени до 2024 година

МО: Всички изтребители F-16 трябва да са доставени до 2024 година

България

|
Пет, 03 Апр 2020г. 20:53ч.
МО: Всички изтребители F-16 трябва да са доставени до 2024 година

Всички новозакупени изтребители F-16 Block 70 трябва да са доставени през 2024 година, съобщиха от военното министерство.

България закупи от правителството на САЩ 8 изтребители, които ще бъдат произведени от "Локхийд Мартин". Общата стойност на проекта е над 2.1 млрд. лева. Парите бяха преведени в аванс, каквито бяха американските изисквания.

По-рано в петък американското военно министерство публикува информация за договора, който сключва с "Локхийд Мартин", която ще произведе изтребителите за България. Той е на стойност 514 млн. долара, като част от поръчката не е отразена в него – двигатели, доставка на резервни части, въоръжение, обучение и други.

В договорa е заложен краен срок за завършването на работата по проекта 31 януари 2027 година, въпреки че компанията обяви график за доставката на осемте изтребителя, който трябва да приключи 2024 година. Според него се очаква първите шест машини да пристигнат в България през 2023, а последните две през 2024 година.

Самолетите ще бъдат произведени във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина.

От МО съобщиха, че обявяването на договора между ”Локхийд Мартин” и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 е очаквано.

”Обявеният срок за изпълнение на договора – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г”, посочиха от МО.

След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година.

България планира да закупи още 8 изтребители, но не се знае кога ще се случи това.

Българските пилоти, които ще усвояват новите самолети, вече се обучават.

Докато пристигнат F-16 България разчита на съветските изтребители MиГ 29 да охранява въздушното си пространство.

mediapool.bg