Кламер БГ - Новини: Жалби спират процедурите за покупката и наема на медицински хеликоптери

Жалби спират процедурите за покупката и наема на медицински хеликоптери

България

|
Пон, 30 Ян 2023г. 14:42ч.
Жалби спират процедурите за покупката и наема на медицински хеликоптери

Жалби спират процедурите за покупката и наема на медицински хеликоптери

Срещу процедурите за покупката на 6 медицински хеликоптера от Министерството на здравеопазването и за наем на 1 медицински хеликоптер от дружеството

"България Хели Мед Сървиз" има постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията(КЗК). Заради жалбата процедурата за покупката на хеликоптерите е спряна, а тази за наема не е, но има искане за спирането й до произнасяне по жалбата по същество.

Жалбата срещу процедурата на Министерството на здравеопазването е от американската компания "Бел Текстрон инк", но мотивите към нея все още не са публикувани в регистъра на КЗК. Жалбата е срещу откритата от МЗ процедура по пряко договаряне с италианската фирма "Леонардо", която бе единствен участник в провалилата се в края на миналата година обществена поръчка.

В процедурата по пряко договаряне "Леонардо" даде оферта от 160 млн. лв. за 8 хеликоптера, с която намали малко единичната цена на хеликоптер, а пък държавата от своя страна даде индикации, че ще осигури национално съфинансиране, ако офертата надвишава предвидените по европрограмите средства. Така се очакваше евентуалното подписване на договор между МЗ и италианската компания, но на 25 януари процедурата е спряна заради жалбата от "Текстрон".

Другата процедура на дружеството

"България Хели Мед Сървиз" за наем на един медицински хеликоптер също се обжалва в КЗК. Жалбата е подадена от фирмата

"Уилинк" ООД, която е с френски и български съдружници и капитал 200 лева и сред предмета й на дейност е търговско представителство. Мотивите също не са известни и все още няма официално наложена мярка по тази жалба. Има, обаче, искане за спиране на процедурата.

От "България Хели Мед Сървиз" коментираха по-рано, че се надяват до 17 февруари да има избран изпълнител и до средата на годината да имаме хеликоптер под наем, с който дружеството да бъде лицензирано като авиационен оператор, екипите да бъдат обучени и наетият хеликоптер да участва в мисии по оказване на спешна медицинска помощ.

"България Хели Мед Сървиз" получи две оферти за наема на хеликоптери - от Словакия и Белгия, след като първата обществена поръчка в края на миналата година също бе прекратена поради липсата на участник.

mediapool.bg