Кламер БГ - Новини: Емил Димитров-Ревизоро: Държавата не може да намали цените на горивата

Емил Димитров-Ревизоро: Държавата не може да намали цените на горивата

България

|
Пон, 05 Ноем 2018г. 10:18ч.
Емил Димитров-Ревизоро: Държавата не може да намали цените на горивата

“Високите цени на горивата в момента се определят от страните, производителки на петрол и държавата няма механизми, с които да ги намали“, коментира депутатът от “Обединени патриоти” Емил Димитров – Ревизоро пред Нова телевизия.

Той обясни, че високите цени не са изгодни и за производителите и търговците на горива у нас, тъй като водят до увеличение на контрабандата и сивия сектор. Държавата обаче нямала механизми за намаляването им.

“Високата цена на горивата на никого не е приятна, за държавата също не е добре. Държавата взима ДДС и акциз – да го намали или да не го взима, за да бъдат евтини горивата? Тогава протестиращите, които смятат, че държавата има лостове да намали цените да кажат на кои да не даваме заплати, пенсии, застраховки, култура, образование. Защото държавата, за да функционира, взима данъци, мита, такси”, каза депутатът.

“Сутринта новините започнаха със санкциите, които САЩ наложиха на Иран. Иран е третият по големина производител на петрол. В момента, в който Иран няма да може да разпространява, трябва някой да компенсира това количество. Докато го компенсира цените се вдигат”, каза Димитров.

В неделя в редица градове на страната имаше протестни пътни блокади срещу високите цени на горивата. Според протестиращите, увеличението на доходите е несъразмерно с това на разходите. Те настояват за предприемане на административни мерки срещу ръста на горивата, каквито възможности смята, че правителството има.

mediapool.bg