Кламер БГ - Новини: Екипажите на български кораби за учението "Посейдон - 21" остават под карантина

Екипажите на български кораби за учението "Посейдон - 21" остават под карантина

България

|
Нед, 28 Фев 2021г. 13:03ч.
Екипажите на български кораби за учението "Посейдон - 21" остават под карантина

Решено е екипажите на български кораби, подготвяни за военноморското учение "Посейдон - 21", да останат под карантина, съобщиха от Министерството на отбраната /МО/ "във връзка с публикации в медиите".

Според медийни информации България няма да участва в "Посейдон - 21", тъй като на два кораба от военноморския флот на страната са открити случаи на COVID-19.

От МО посочват, че при подготовката за участие на екипажи от Военноморските сили /ВМС/ в учението "Посейдон - 21", са установени случаи на заболели от COVID-19. С цел да се избегне разпространението на заболяването по време на плаване и да се опази здравето на военнослужещите е взето решение екипажите на българските кораби да останат под карантина. Така при необходимост ще може да бъде оказана незабавна медицинска помощ на военнослужещите. Евентуално разпространение на СОVID-19 би попречило и на постигането на целите на учението, заявяват още от военното ведомство.

От МО припомнят, че противоминното учение с наименованието "Посейдон" е ежегодно от 2002 г. насам. Негови домакини на ротационен принцип са ВМС на България и на Румъния. Освен български и румънски военни кораби, в учението участва и Втората постоянна противоминна група на НАТО. Учението се планира и се ръководи по стандартите и процедурите на НАТО. През 2020 г. домакин на българо-румънското противоминно учение "Посейдон - 2020" беше Флотилията бойни и спомагателни кораби от състава на българските ВМС.

Има пет човека, които са позитивна на COVID-19 и тъй като екипажите са заедно – те трябваше да останат под карантина. България ще се присъедини към това учение след 14 дни. Това не е първият и единствен случай, миналата седмица беше отложено заседанието на министрите на отбраната в ЕС точно заради карантина, обясни пред бТВ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

mediapool.bg